Hlavní obsah

Čaputová v novoročním projevu připustila rozdělení společnosti

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v novoročním projevu popřála Slovákům, aby rok 2023 přinesl víc důvodů k radosti než uplynulých dvanáct měsíců, aby přinesl také změny k lepšímu, bezpečí a stabilitu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

„Je zřejmé, že naše společnost se nachází v náladě poznamenané vnitřními konflikty, nedůvěrou, skepsí a přetrvávajícím rozdělením názorových skupin, které jen těžko hledají společnou řeč,“ řekla prezidentka.

Čaputová konstatovala, že Slovensko v roce 2023 asi čekají předčasné parlamentní volby. „Pro mnohé je změna spojená s obavami o další vývoj ve společnosti. Ale přijde jen to, čemu přijít sami umožníme,“ dodala.

Hlava státu v této souvislosti připustila, že poměrně velká část lidí na Slovensku věří lžím a propagandě.

Prezidentka zdůraznila, že Slovensko je už třicet let samostatnou zemí. „Slováci ještě nikdy ve své historii nedostali šanci prožít tři desetiletí v demokracii, svobodě a zároveň ve vlastním státě,“ přiznala.

„Dnes to považujeme za samozřejmost a většina z nás věří, že to tak zůstane. Dnes jsme suverénním a respektovaným státem, součástí Evropské unie, Severoatlantické aliance, měnové unie a schengenského prostoru,“ doplnila.

Čaputová také konstatovala, že po ruské agresi na Ukrajině už Slováci nemohou brát svobodu a bezpečí za samozřejmost. „Přímo v sousední zemi umírají lidé, jsou vystaveni zimě a tmě. Relativizování nebo zpochybňování jejich utrpení je podílením se na této krutosti,“ dodala.

Čaputová vyjádřila obavy o demokracii na Slovensku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám