Hlavní obsah

Řecký premiér: Turecko neustále provokuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko vyvolává napětí a činí „nepřijatelné“ výroky zpochybňující svrchovanost Řecka v Egejském moři, uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Reagoval tak na komentáře tureckého prezidenta Recepa Erdogana, podle kterého Řecko okupuje demilitarizované ostrovy v Egejském moři. Turecko je prý připraveno „udělat, co je nezbytné“, až přijde čas.

Foto: Profimedia.cz

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis

Článek

„Nedávná prohlášení tureckého prezidenta považuji za nepřijatelná,“ uvedl Mitsotakis a varoval, že „neustálé provokace“ tureckých politiků „jsou velmi problematické“.

„Turecko vyvolává napětí a vykresluje Řecko jako údajného agresora,“ pokračoval Mitsotakis na nedělní tiskové konferenci. Dodal, že „v zahraničí není nikdo, kdo by věřil, že řecké ostrovy jsou pro Turecko hrozbou“.

Čekejte nás klidně v noci. Erdogan hrozí Řecku

Evropa

Napětí se vystupňovalo v sobotu poté, co turecké ministerstvo vnitra vydalo prohlášení, v němž obvinilo řeckou pobřežní stráž ze střelby na nákladní loď plující v mezinárodních vodách jihozápadně od tureckého ostrova Bozcaada. Nebyla hlášena žádná zranění.

Řecký premiér prohlásil, že si „nedokáže představit řecko-turecký konflikt s útočícím Tureckem“ a že je „vždy otevřen možnosti setkání s Erdoganem“.

Prudký nárůst migrace: Turecko otevřelo stavidla. Je to horší než v roce 2015, říká Rakušan

Domácí

„Vždy se budeme snažit udržet komunikační kanály otevřené,“ řekl Mitsotakis.

Reklama

Výběr článků

Načítám