Hlavní obsah

Rakouští policisté si odnesli z ruské ambasády dárky za ostrahu objektu v den prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouští policisté, kteří se tento měsíc podíleli na ostraze ruského velvyslanectví ve Vídni během prezidentských voleb v Rusku, si z ambasády odnášeli dárkové tašky. Dostali je od pracovníků diplomatické mise jako poděkování za pomoc při zajišťování bezpečnosti objektu v době, kdy na velvyslanectví přicházeli ruští voliči, aby odevzdali své hlasy.

Foto: Profimedia.cz

Ruské velvyslanectví ve Vídni

Článek

Fakt, že policisté vycházeli z areálu s papírovými taškami potištěnými ruským státním znakem, neušel rakouským médiím. Vzbudilo to pozornost tím spíše, že alpská republika nedávno vyhostila dva ruské diplomaty, na což mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov reagoval slovy, že vztahy mezi Vídní a Moskvou už nemohou být horší.

Ruský velvyslanec ve Vídni Dmitrij Ljubanskij byl nicméně s prací rakouských policistů v neděli 17. března evidentně spokojen. Ve dvou videích si totiž spolupráci s ministerstvem vnitra hostitelské země pochvaloval.

Policisté se ve volební den pohybovali nejen na zahradě ambasády, ale chodili opakovaně i do budovy. Údajně proto, aby navštívili toaletu. Toho zřejmě ruští diplomaté využili, aby strážcům pořádku poskytli občerstvení a drobné dárky.

List Kronen Zeitung upřesnil, že po 22. hodině, kdy velvyslanectví opustil poslední volič, odešlo i nejméně šest policistů v uniformách a v civilu se služebním psem. Nejméně tři z nich měli v rukou zmíněné papírové tašky a otázky novinářů, zda je obvyklé přijímat na ruské ambasádě dary, ponechali bez odpovědi.

Vídeňské policejní ředitelství později potvrdilo, že policisté dárky skutečně dostali. „Po skončení akce obdrželi papírové tašky s předměty drobné hodnoty,“ uvedl mluvčí ředitelství s tím, že nešlo o prohřešek proti služebnímu zákonu.

Připustil nicméně, že to zanechalo nežádoucí dojem, který nevrhá dobré světlo na jejich profesionalitu. Konkrétní obsah dárkových tašek neupřesnil a odmítla se k němu vyjádřit i ruská ambasáda.

Rakouští policisté mezitím dostali pokyn, aby napříště v podobných situacích žádné dary nepřijímali. „Aby je zdvořile, ale jednoznačně odmítali,“ dodal mluvčí vídeňské policie.

Pro Putina hlasovalo v zahraničí 72,3 procenta voličů, tvrdí volební komise

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám