Hlavní obsah

Pro Putina hlasovalo v zahraničí 72,3 procenta voličů, tvrdí volební komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Vladimira Putina hlasovalo v ruských prezidentských volbách z minulého týdne přes 72 procent voličů v zahraničí. Uvedla to ve středu ruská agentura Interfax s odvoláním na výsledky ústřední volební komise.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Předběžné výsledky ruských prezidentských voleb v sídle Ústřední volební komise v Moskvě

Článek

Podle ústřední volební komise hlasovalo pro Putina 72,3 procenta voličů v zahraničí. Na druhém místě se s 16,65 procenta hlasů umístil Vladislav Davankov, který kandidoval za parlamentní stranu Noví lidé.

Nezávislý server Meduza začátkem týdne uvedl, že Putina v několika městech mimo Rusko porazil Davankov. Podle Meduzy vyhrál v Praze, Varšavě, Haagu, Vilniusu, Jerevanu nebo v Haifě. Ve většině dalších měst ale Putin zvítězil. V českém hlavním městě měl Davankov bezmála 60 procent hlasů, zatímco Putin necelých 16 procent.

Západní země hlasování, v němž Putin podle oficiálních výsledků obdržel celkově přes 87 procent hlasů a podle očekávání získal další šestiletý mandát, odsoudily jako nesvobodné. Podotkly, že ruské hlavě státu po tvrdém zákroku proti opozici chyběla skutečná konkurence.

Šéfka ruské ústřední volební komise pro zahraničí Jevgenija Orlovová dříve uvedla, že v ruských prezidentských volbách hlasovalo mimo zemi více než 383 000 ruských občanů. Hlasování se uskutečnilo ve 144 zemích.

Největší porážku utrpěl Putin v Praze

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám