Hlavní obsah

Rakouští komunisté pronikli po Štýrsku i do zemského sněmu v Salcbursku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historického úspěchu dosáhli rakouští komunisté (KPÖ) v nedělních volbách do sněmu ve spolkové zemi Salcbursko, když poprvé v dějinách tzv. druhé republiky (od roku 1955) dosáhli v některém z regionů dvojciferného výsledku – konkrétně 11,7 procenta. V metropoli Salcburku to bylo dokonce 21,5 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní kandidát komunistů v Salcbursku Kay-Michael Dankl na nedělním volebním večeru své strany.

Článek

Rakouská média hovoří o „senzaci“, protože v posledních zemských volbách před pěti lety získala KPÖ jen 0,4 procenta hlasů.

Salcbursko se tak nyní stalo po Štýrsku druhou spolkovou zemí, v níž budou mít komunisté své poslance.

Ve štýrském parlamentu je KPÖ zastoupena od roku 2005, dosahuje ale jen výsledků v rozmezí čtyř až šesti procent. Ve štýrské metropoli Štýrském Hradci, který je druhým největším rakouským městem, ale dokázali komunisté před dvěma lety v komunálních volbách zvítězit ziskem 28,8 procenta a starostkou se stala jejich kandidátka Elke Kahrová.

„Je to znamení, že stále více lidí si přeje poctivou politiku, a varování etablovaným stranám, že se musí vážně zabývat všedními problémy lidí,“ prohlásil hlavní kandidát KPÖ Kay-Michael Dankl. Podíl své strany na příští zemské vládě nepožaduje, chce být raději silnou opozicí.

Vyhráli lidovci

Vítězem voleb v Salcbursku se s 30,4 procenta hlasů stala lidová strana (ÖVP) kancléře Karla Nehammera, která si tak se vší pravděpodobností udrží místo hejtmana. Druhá skončila pravicově populistická strana Svobodných (FPÖ) s 25,8 procenta a třetí sociální demokraté (SPÖ) se 17,9 procenta. Komunisté jsou s 11,7 procenta čtvrtí a do zemského sněmu se dostali ještě Zelení s 8,2 procenta.

KPÖ byla v uplynulých desetiletích bezvýznamnou stranou. Ve spolkovém parlamentu – Národní radě – byla zastoupena jen po válce do roku 1959, pak se do celorakouské sněmovny už nedostala. Preference KPÖ se propadly zejména po lidovém povstání v Maďarsku v roce 1956 a poté i po událostech v Československu v roce 1968, kdy sovětská armáda vojensky potlačila pokusy o demokratizaci komunistického režimu.

Další pokles popularity KPÖ nastal po rozpadu komunistického bloku po roce 1989. V posledních volbách do Národní rady v roce 2019 získala KPÖ jen 0,7 procenta hlasů.

Rakušané vydali Rusům víza pro cestu na zasedání OBSE ve Vídni. Ostatní země se bouří

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám