Hlavní obsah

Rakousko vrátilo povinné nošení roušek ve vnitřních prostorech

Rakousko od čtvrtka zpřísnilo některá pandemická opatření, ačkoli je začátkem března zrušilo. Týká se to zejména nošení respirátorů ve vnitřních prostorech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Neměli jsme jinou volbu, protože zejména v nemocnicích jede personál už na doraz,“ odůvodnil rozhodnutí vlády ministr zdravotnictví Johannes Rauch televizi ORF s tím, že návrat k respirátorům ve vnitřních prostorech je tím „nejjemnějším“ možným zpřísněním.

„Po dvou letech pandemie je prostě stupeň vyčerpání lidí natolik vysoký, že jsme museli reagovat,“ dodal ministr v narážce na „extrémně vysoký“ počet nákaz koronavirem mezi pracovníky zdravotnických zařízení a pečovatelských služeb.

Karanténa se teď zkrátila

Povinnost nosit respirátory třídy FFP2 ve vnitřních prostorech se týká pracovišť, obchodů a veřejné dopravy.

Výjimka platí jen pro soukromé domácnosti, návštěvníky restaurací při konzumaci jídla a nápojů nebo účastníky hromadných akcí s menším počtem osob než sto, což se týká zpravidla kin a divadel. Zpřísnění mají platit nejméně do Velikonoc.

Museli jsme reagovat
Johannes Rauch, ministr zdravotnictví

Rakouská vláda současně rozhodla o zkrácení povinné karantény pro lidi s covidem. Ti mohou opustit karanténu už po pěti dnech i bez negativního testu, avšak s podmínkou, že posledních 48 hodin nevykazují žádné příznaky nemoci.

Dalších pět dnů ale musí nosit respirátor v situacích, kdy přicházejí do styku s dalšími lidmi.

Přibývají desítky tisíc případů denně

V devítimilionovém Rakousku se denní přírůstky počtu nově nakažených pohybují mezi 30 a 60 tisíci.

Ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví ohlásilo 41 607 nových případů a 49 úmrtí s covidem za uplynulých 24 hodin. Sedmidenní incidence na 100 tisíc obyvatel dosahuje 3242.

V rakouských nemocnicích leží nyní s koronavirem 3235 pacientů, přičemž 233 lidí vyžaduje intenzivní péči. V alpské republice současně klesá počet vykázaných očkování proti koronaviru.

Ve středu zdravotníci podali jen 3642 injekcí. Dokončené očkování má nyní 69,2 procenta rakouské populace.

Covid má už 6,1 milionu obětí
Počet mrtvých v souvislosti s nemocí covid-19 na celém světě překročil 6,1 milionu.
Posledních 100 tisíc mrtvých přibylo za 16 dní. Předtím to bylo za 13 dní a ještě předtím za 11 dní.
Nejvíce obětí na životech od začátku pandemie evidují v absolutních číslech USA, kde podle údajů JHU zemřelo přes 973 tisíc lidí. Následují Brazílie (658 tisíc), třetí je Indie (517 tisíc).
ČR je na devátém místě podle celkového počtu potvrzených obětí koronaviru přepočtených na milion obyvatel (3675). Nejhůř je na tom Peru (6353), následují Bulharsko (5271) a Bosna a Hercegovina (4806).

Reklama

Výběr článků

Načítám