Hlavní obsah

Radši HIV než na frontu. Ruští vězni se snaží vyhnout nasazení na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Federální vězeňská služba v Rusku začala násilně posílat vězně na ukrajinskou frontu. Web Gulagu nět získal důkazy o nuceném náboru podle seznamů schválených ruským ministerstvem obrany. Jedním ze způsobů, jak se vyhnout frontě, je nakazit se HIV, uvádí web.

Foto: Profimedia.cz

Mrtvý ruský voják na bojišti u Charkova (květen 2022)

Článek

Nucenému náboru předcházela rozsáhlá „prověrka“ spisů vězňů. Vznikl tak seznam, na nějž byli zařazeni vězni „způsobilí výkonu vojenské služby, kteří dříve sloužili v ruské armádě a měli řidičský průkaz“, uvedl podle webu Točka lidskoprávní aktivista Vladimir Osečkin.

Dva zdroje ze struktur vězeňské služby podle něj potvrdily, že do Stormu Z (útvaru vytvořeného z vězňů rekrutovaných ministerstvem obrany) nyní míří „vlna odsouzených“.

Trestanci od wagnerovců půjdou brzy domů. Na milost čekají v ruských hotelech u moře na jedné velké party

Evropa
Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci pálí z  raketometu Grad na ruské pozice v přední linii poblíž Bachmutu, Doněcká oblast, Ukrajina, středa 12. července 2023

Četné zprávy od příbuzných vězňů podle webu Gulagu nět naznačují, že v koloniích Novosibirské, Saratovské, Lipecké, Voroněžské, Rostovské, Tomské a Nižněnovgorodské oblasti se připravuje nucený přesun vězňů na frontu.

Řešení: Nakazit se!

Do boje ale nepůjdou všichni vězni, kteří se octli na seznamu. Existují výjimky: nepodepisují se smlouvy s HIV pozitivními, stejně jako s vězni s „nízkým sociálním statusem“, což jsou pedofilové, teroristé či „organizátoři ilegálních ozbrojených skupin“.

Odsouzení hledají způsob, jak se do některé z těchto skupin zařadit, a to i včetně nákazy virem HIV. I to jim podle webu připadá lepší než jít na frontu.

Příbuzné odsouzených děsí také video z sociálních sítí, které ukazuje, za jakých podmínek jsou v Rusku „léčeni“ bývalí vězni nasazení ve Storm Z. Vojenská policie odváží z nemocnic lidi o berlích či s kulkami a šrapnely uvnitř těla a posílá je podle webu znovu do první linie, aniž by se jim dostalo úplného ošetření a rehabilitace.

Foto: 3rd Assault Brigade/ukrainian Ar, Reuters

Ukrajinští vojáci u Bachmutu se s ruskými silami přetahují o každý metr

Ruské ministerstvo obrany podle příbuzných odsouzenců posílá denně až tisícovku vězňů na Ukrajinu, aby se stali „potravou pro děla“. Vše se podle Gulagu nět odehrává na základě dodatků k zákonům o „vojenské službě a mobilizačním výcviku“, které v červnu podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Podle těchto novel podléhají nyní odsouzení ve výkonu trestu vojenské registraci.

V případě, že narukují a uzavřou s ruskou armádou smlouvu, může jim být „ukončen výkon trestu“, což v praxi znamená, že by se mohli dostat na svobodu. Jenže sedm z deseti vězňů podle svědectví odsouzených, které přinesl před časem list The New York Times, umírá na frontě hned první den.

Ruská taktika

Ruské operace podle popisu ukrajinských vojáků vypadají tak, že ruští vojáci nejprve ostřelují pozice raketami a minomety, aby zničili ukrajinská obranná postavení.

Poté vysílají do útoku oddíly složené z deseti až 12 lidí, kteří byli naverbováni do bojů ve věznicích a nejsou profesionálními vojáky.

Za nimi jdou čečenští bojovníci z oddílů, které na Ukrajinu poslal jejich vůdce Ramzan Kadyrov. Ti brání předchozí ruské vlně v ústupu.

Až za nimi pak do útoku nastupují profesionální vojáci.

Nezvyklá revolta v ruské armádě. Vojáci natočili video se stížností, že nedostali zaplaceno

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám