Hlavní obsah

Trestanci od wagnerovců půjdou brzy domů. Na milost čekají v ruských hotelech u moře na jedné velké party

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitjazevo

Bývalí vězni, kteří byli naverbováni soukromou Wagnerovou skupinou kvůli bojům na Ukrajině, se budou moci vrátit domů, často ještě před vypršením kontraktu. Kriminálníci zatím čekají v hotelech ve městě Vitjazevo v Krasnodarském kraji, napsal ruský investigativní web Važnyje istorii s tím, že někteří z nich si zatím užívají ve stylu party life.

Foto: Profimedia.cz

Černomořské letovisko Anapa. Ilustrační foto

Článek

„Můj manžel volal a řekl, že během týdne všechny pošlou domů, přijde omilostnění. I ti, kterým kontrakt vyprší v srpnu, se budou moci domů vrátit dřív. Týká se to těch, co jsou z vězení,“ citoval web manželku jednoho z wagnerovců.

Bývalí vězni by z hotelů měli být puštěni do 29. července, dodal pak server s odvoláním na příbuzného dalšího ruského žoldnéře. Ti, kteří by chtěli u wagnerovců pokračovat, budou mít prý možnost kontrakt prodloužit a odejít do Běloruska nebo do Afriky. I tak by ale museli jít minimálně na dva týdny na dovolenou domů.

Zhruba čtyři stovky wagnerovců zatím pobývají v přímořském městečku nedaleko Kerčské úžiny v hotelech Relax, Cactus a Calypso, napsal web s tím, že jedna noc v těchto zařízeních stojí zhruba 7200 rublů (zhruba 1700 Kč), hotely mají dokonce i bazény.

Nechvalně známý ruský kanibal jde z vězení rovnou na frontu k wagnerovcům

Válka na Ukrajině

Bývalí vězni bydlí v celém hotelovém komplexu. Někteří jsou v hotelech už zhruba dva měsíce – jde tedy zřejmě o ty, kteří z bojů odešli ještě před krátkým povstáním šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina.

Ve městě nejsou vítáni

Příbuzní žoldnéřů si zatím v uzavřené chatové skupině stěžují, že vězni vedou v hotelech divoký život, a snižují tak wagnerovcům společenský kredit. „Bojovníci z Vitjazeva nejsou v (sousedním městě) Anapě vítaní. Obcházejí kolem, propíjejí svoje medaile. Dělají své společnosti ostudu! Na autobusové zastávce jsem viděla dva úplně opilé v popelnici. Je to hanba!“ napsala podle serveru jedna z žen.

Na sociálních sítích se šíří snímek údajně zachycující odsouzence od wagnerovců v jednom z anapských hotelů.

Už dříve telegramový kanál Astra napsal, že wagnerovci obsadili řadu hotelů v Krasnodaru, s tím, že kvůli častým potyčkám v okolí zesílila hlídky Národní garda.

Před cestou domů obdrží žoldáci z řad odsouzených doklad o propuštění nebo milosti, pas, potvrzení o účasti v bojích „speciální vojenské operace“ na Ukrajině, vyznamenání a seznam svých ocenění a výpisy od lékařů, řekl webu Važnyje istorii příbuzný jednoho z vězňů.

Naverbovali 49 tisíc vězňů

Mezitím telegramový účet Razgruzka Wagnera zveřejnil bilanci nasazení Prigožinových žoldnéřů na Ukrajině. Celkem šlo o 78 tisíc bojovníků, z toho 49 tisíc tvořili naverbovaní vězni.

V době dobytí ukrajinského Bachmutu – 20. května – bylo podle kanálu zabito 22 tisíc wagnerovců, přičemž dalších 40 tisíc utrpělo zranění. „Dvacet pět tisíc je živých a zdravých, plus ranění a ti, co se zotavují. Z toho 10 tisíc odešlo do Běloruska, dalších 15 tisíc bylo propuštěno,“ píše se v bilanci.

Zabiju každého. Zločinec zverbovaný k wagnerovcům po návratu z fronty opět vraždil

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám