Hlavní obsah

Nezvyklá revolta v ruské armádě. Vojáci natočili video se stížností, že nedostali zaplaceno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orenburg

Podepsali kontrakt s ruskou armádou, teď si ale stěžují, že jejich rodiny nemají ani na zaplacení účtů za elektřinu a plyn. Video s několika desítkami nespokojených „kontraktniků“ z Orenburské oblasti, kteří ze své situace viní tamního gubernátora Denise Paslera, zveřejnil ruský telegramový kanál Astra.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci v Orenburské oblasti. Ilustrační foto

Článek

„Všichni máme rodiny, děti, vnoučata. Všichni máme domy, ale nemůžeme zaplatit účty za elektřinu a plyn, protože náš gubernátor má za to, že potřebuje peníze víc než my nebo naše rodiny,“ stěžuje si na videu mluvčí nespokojených vojáků.

„Všichni jsme z Orenburské oblasti. Kontraktnici, dobrovolníci. V průměru je nám přes 45 let. Odešli jsme bránit svou vlast. V tomto světle bych se chtěl obrátit na ruský lid, vládu, prezidenta, prokuraturu ohledně našeho gubernátora, gubernátora nejbohatší oblasti Ruska. Máme ropu, plyn, doslova všechno. Přesto nedokáže najít peníze na to, aby zaplatil vojákům, aby pomohl jejich rodinám,“ říká rozhořčený voják.

Hrozba gubernátorovi

„Obracím se na všechny, aby sdíleli toto video a učinili tomu přítrž,“ uvedl voják, který připomíná, že se blíží regionální volby (konají se letos v září - pozn. red.). „Takového gubernátora nepotřebujeme,“ přizvukuje mu z davu další z vojáků.

Kontext stížnostem vojáků na videu dodávají další regionální média v Orenburské oblasti na jihozápadě Ruska. Vícero „kontraktniků“ a jejich rodin si tam totiž stěžovalo, že nedostali slíbených 50 tisíc rublů (zhruba 11 300 Kč), které mají vojáci dostávat od regionálních samospráv.

„Ministerstvo sociálního rozvoje vysvětlilo, že platby jsou jednorázové a peníze dostávají pouze mobilizovaní,“ informoval tento týden regionální web Orenburg media.

Pravidelné platby by „kontraktnici“ podle tohoto vysvětlení teoreticky dostávat měli, vojáci na zmíněném videu však rozhodně nepůsobí, že by se svou finanční situací byli spokojeni.

Ruští vojáci si stěžují, že nedostávají výplaty

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám