Hlavní obsah

Raab: Rusko nemůže předstírat, že nemá s kyberútoky nic společného

Novinky, drk
Londýn

Britský ministr zahraničí Dominic Raab obvinil Rusko, že kryje kriminální gangy hackerů, které podkopávají demokracii Západu. Režim prezidenta Vladimira Putina podle něj nemůže předstírat, že se ho to netýká. Jako další viníky jmenoval Čínu, Severní Koreu a Írán.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Dominic Raab

Článek

„I kdyby tito jedinci a gangy nebyly přímo napojeny na stát, mají povinnost je soudně stíhat,” řekl Raab na bezpečnostní konferenci CYBERUK.

Řekl zároveň, že vyděračské programy měly za následek, že v březnu 80 škol a univerzit v Británii nemohlo přivítat žáky zpátky do lavic. Za poslední rok se podařilo zamezit celkem 723 větším incidentům a 700 tisícům internetovým podvodům.

NÚKIB varoval po kauze Vrbětice před zvýšeným rizikem kyberútoků v Česku

Bezpečnost

Zmínil také rozsáhlé útoky na infrastrukturu ropovodů ve Spojených státech. Společnost Colonial Pipeline, která dodává 40 procent ropných produktů pro východní pobřeží, je vlivem hackerů už pátý den mimo provoz.

Podle Raaba dochází v současné době v kyberprostoru ke střetu mezi autoritářskými a demokratickými státy. Varoval, že kyberútoky představují opravdové riziko na denní bázi, státy je využívají pro krádeže a sabotáže.

Oko za oko. Biden se chystá pomstít ruským hackerům

Bezpečnost

„Budu naprosto upřímný. Pokud ve státech, jako je Rusko, operují nějací zločinci nebo gangy, tak prostě nemohou jen mávat rukama a říkat, že se jich to netýká,” řekl Raab.

Jako další viníky – ať už přímé, nebo nepřímé – zmínil ministr Čínu, Severní Koreu a Írán.

Jak se ubránit kyberútokům na účty

Finance

Podle Raaba by se mělo mezinárodní společenství dohodnout, jak bude pravidla ohledně kyberbezpečnosti vymáhat. Spojené království investuje 22 milionů liber (654 milionů Kč) do zesílení kyberochrany v rozvojových zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám