Hlavní obsah

Putinova armáda je impotentní a bezmocná, zhodnotil izraelský expremiér Barak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda je podle bývalého izraelského premiéra Ehuda Baraka „impotentní a bezmocná“. Jedenaosmdesátiletý Barak, jenž sám kdysi v ozbrojených silách své země dlouhá léta sloužil a dosáhl hodnosti generálmajora, to řekl v rozhovoru pro německý deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Ehud Barak na nedávné demonstraci proti justiční reformě v Tel Avivu.

Článek

Barak uvedl, že zná ruského prezidenta Vladmira Putina už od doby, co poprvé nastoupil do Kremlu.

„Kdysi to byl bystrý a působivý muž. Myslím ale, že postupně odpadával. Je u moci už dlouho a je obklopen zkorumpovanými pochlebovači, což není nikdy dobré,“ dodal Barak.

Podle něj byl Putin překvapen, když zjistil, v jakém stavu je ruská armáda. Jedním z důvodů, proč se odvážil zaútočit na Ukrajinu, bylo to, že „Severoatlantická aliance (NATO) byla v kómatu“. „Ale díky Putinovi se probudila,“ dodal Barak.

Putin rozhodl o válce s Ukrajinou už rok před invazí. Mstil se

Zahraniční

Za chybu označil, že se Izrael nepostavil za Ukrajinu okamžitě po zahájení ruské agrese loni v únoru. „Izrael by měl být co nejvíce obezřetný, aby zajistil zachování světového řádu a aby nenastala situace, kdy jedna země tvrdí, že - když je silnější - může jednoduše zabrat jinou zemi,“ řekl dále izraelský expremiér, jenž vykonával také funkce ministra obrany a ministra zahraničí.

Iron Dome Ukrajina nedostane

Barak současně uvedl, že Izrael nemůže Ukrajině poskytnout svůj protiraketový systém Iron Dome (Železná kopule), s jehož pomocí se účinně brání proti střelám, které na izraelské území odpalují palestinští extremisté.

„Zaprvé nemáme dostatek jeho baterií. A zadruhé pokud bychom Iron Dome Ukrajině poskytli, vzniklo by nebezpečí, že by se tato technologie dostala do rukou našich nepřátel, čímž by se snížila její účinnost,“ řekl dále Barak.

Rusové prchají do Izraele, někteří ale jen pro zahraniční pas

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám