Hlavní obsah

Putin: Útok na Irák je velkou politickou chybou

ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA, PEKING, BERLÍN, PAŘÍŽ

Všechny velmoci, které se snažily zabránit jednostranné akci USA, odsuzují americký útok na Irák. Ruský prezident Putin vyzval k okamžitému ukončení válečných akcí. Na poradě hlavních členů vlády v Kremlu označil vojenskou operaci za "velkou politickou chybu".

Foto: Jan Kaše

Kámen neštěstí na náměstí Svobody v Sušici

Článek

Putin zdůraznil, že Rusko "bude usilovat o vrácení situace do mírových podmínek a o dosažení skutečného řešení irácké otázky na základě rezolucí RB OSN při respektování zákonných zájmů iráckého lidu a svrchovanosti a územní celistvosti Iráku".

"Vojenská akce nemůže být ničím ospravedlněna - ani obviněním Iráku z podpory mezinárodního terorismu (podobné informace jsme nikdy neměli), ani přáním vyměnit politický režim v této zemi, což  zcela odporuje mezinárodnímu právu a měli by o tom rozhodovat jen občané té či oné země. Žádné vojenské akce nebyly nutné ani k odpovědi na hlavní otázku stojící před mezinárodním společenstvím, a to zda Irák má či nemá zbraně hromadného ničení. A pokud je má, tak co a v jakých termínech by se mělo podniknout k jejich likvidaci," řekl prezident.

Ruský premiér Michail Kasjanov vyjádřil politování nad tím, že se krize řeší bez schválení OSN. Přislíbil zároveň, že Rusko poskytne pomoc iráckým uprchlíkům a iráckému lidu. Na zasedání kabinetu Kasjanov vyzval k urychlenému rozmístění oddílů ministerstva pro mimořádné situace v zemích sousedících s Irákem.

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov označil válku za ohromnou chybu, která může poškodit mezinárodní vztahy a bezpečnost. USA se podle něj snaží udělat ze světa svou provincii

Francie je nespokojena s vojenskou akcí

V krátkém projevu k národu vyjádřil francouzský prezident Chirac, že došlo k vojenskému úderu bez mandátu OSN. Vyjádřil přitom přání, aby válka v Iráku trvala co nejkratší možnou dobu a aby především nevedla k humanitární katastrofě: "Ať už bude délka tohoto konfliktu jakákoliv, bude mít vážné důsledky pro budoucnost."

Čína věří v pokračování mírových jednání

Čína, která vysílala projev prezidenta Bushe v přímém přenosu, odmítla útok USA, podle Pekingu je porušením mezinárodních norem a ohrožuje světový mír i rozvoj."Vyzýváme zúčastněné země, aby přestaly používat sílu, zastavily vojenské akce. Irácká otázka se musí vrátit k politickému řešení v rámci OSN," řekl na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

 Peking věří, že mírové řešení krize je stále možné a bude o to usilovat, dodal mluvčí.

Německo bude situace konzultovat s Ruskem a Francií

Také německá vláda, která se snažila zabránit útoku, vyjádřila velké obavy z jednostranné akce USA. V tiskovém prohlášení s lítostí konstatovala, že ztroskotalo její společné úsilí s Francií a Ruskem o mírové odvrácení válečného konfliktu. Kancléř Gerhard Schröder je od časného rána ve svém úřadu a předpokládá se, že bude postoj i další kroky telefonicky konzultovat se svými partnery, prezidenty Francie a Ruska Jacquesem Chirakem a Vladimirem Putinem.

Spolupředsedkyně vládní strany Zelených Angelika Beerová, v jejíž formaci je klíčovým představitelem ministr zahraničí Joschka Fischer, označila válku za akt odporující mezinárodnímu právu. Vyzvala přitom k rozsáhlé humanitární pomoci Iráku.

Reklama

Související články

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík'...

Ceny ropy po útoku klesly

Světové ceny ropy zareagovaly na zahájení válečného konfliktu v Iráku prudkým poklesem. Klíčové termínové kontrakty si odečetly dalších asi pět procent...

Výběr článků

Načítám