Hlavní obsah

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík' spáchal ostudný zločin proti lidskosti," a vyzval obyvatele, aby se postavili nepříteli.

Foto: Tereza Schreiberová

Na účast na zahraničním veletrhu může přispět unie.

Článek

"Slibujeme vám jménem svým, jménem našeho vedení i iráckého lidu a jeho hrdinské armády, jménem Iráku, jeho civilizace a dějin, že budeme bojovat proti ďábelským útočníkům," prohlásil dále Husajn. "S boží vůlí je dostaneme do takového postavení, že ztratí jakoukoli naději na dosažení toho, co plánovali a k čemu je nutili sionističtí zločinci."

"Budou čelit trpké porážce, když Bůh dá," dodal ještě. "Budete schopní dosáhnout slávy a vaši opovrženíhodní nevěřící nepřátelé budou poraženi. Vytáhněte své meče a nemějte strach," vyzval irácký prezident na závěr projevu který zakončil slovy: "Alláhu Akbar (Bůh je mocný), dlouhý život svaté válce a dlouhý život Palestině."

Z obrazovky irácké televize nebylo možné zjistit, zda šlo o živé vysílání nebo o předem nahraný záznam. Nebylo možno ani určit, zda vystupuje osobně Saddám Husajn nebo některý z jeho dvojníků. Irácká televize nevysílala žádné záběry z nočních náletů, vysílá pouze záběry lidí připravujících se na válku a vojenské písně.

Podstatná část projevu Saddáma Husajna

"Ve jménu Boha, milosrdného a soucitného. Utlačovaní mají dovoleno bojovat a Bůh jim dopomůže k vítězství. Bůh je velký. 

Velikému lidu Iráku, našim statečným bojovníkům, našim mužům v hrdinných ozbrojených silách, našemu slavnému národu: 

Dnes, 17. muharramu 1424 (20. března 2003 - pozn. ČTK), během ranních modliteb se ten zločinec, bezohledný Bush mladší (některé zdroje uvádějí "Bušík" - pozn. ČTK) a jeho spolupracovníci dopustili zločinu, kterým už dlouho hrozili Iráku i celému lidstvu. Ten zločin spáchal (Bush - pozn. ČTK) se svými spojenci. On a jeho přívrženci tak přidali další čin do série hanebných zločinů, kterých se dopustili vůči Iráku a lidstvu. 

Iráčanům a těm, kterým je drahý osud našeho národa: Vaše země, váš slavný národ a vaše zásady stojí za to, abyste jim obětovali sebe, vaše duše, vaši rodinu i vaše syny.

Nyní nemusím opakovat každému jednomu z vás, co je nutné a co je potřeba udělat, abyste bránili náš drahý národ, naše zásady a vše co je nám svaté.

Říkám každému členu trpělivé a věřící irácké rodiny, která je utlačována odporným nepřítelem, aby si pamatoval a nikdy nezapomněl na nic z toho, co řekl a slíbil. 

Tyto dny se podle vůle Boží jednou zapíší do nekonečných dějin slavného Iráku.

Vy, stateční muži a statečné ženy Iráku: Zasloužíte si vítězství a slávu, které vás, věřící, povznesou před Bohem. Tak porazíte nevěřící, nepřátele Boha a celého lidstva. Vy, Iráčané, zvítězíte společně se syny národa. Už nyní jste s pomocí Boží vítězi. Vaši nepřátelé se ocitnou v nemilosti a hanbě." 

(Následovala pasáž, v níž Saddám Husajn recitoval báseň, ve které vyzýval Iráčany, aby se bránili podobně jako jejich dávní předci, kteří bojovali s nepřáteli na koních a s meči v ruce.)

"Přátelé, kdož bojujete se zlem na tomto světě, mír s vámi: Nyní jste viděli, jak bezohledný Bush znevážil vaše názory a vaši nechuť k válce, stejně jako vaši upřímnou touhu po míru, když dnes spáchal onen opovrženíhodný zločin.

Slibujeme vám naším jménem, jménem našeho vedení, jménem iráckého lidu a jeho hrdinné armády, ve jménu irácké civilizace a dějin, že budeme bojovat proti vetřelcům. Z Boží vůle je dostaneme tam, kde ztratí trpělivost i jakoukoliv naději, že dosáhnou toho, co plánovali, toho, co je přiměli udělat sionističtí zločinci. Budou poraženi a porážka je to, co jim přejí dobří věřící a ti, kdo mají rádi mír a lidstvo.

Irák z vůle Boží zvítězí. S Irákem zvítězí i náš národ a lidstvo. Zlo bude zasaženo způsobem, který mu znemožní dosáhnout svého cíle a dokončit zločin, který americko-sionistická koalice plánovala proti národům a lidem, především proti našemu slavnému arabskému národu. 

Alláhu Akbar, Alláhu Akbar (Bůh je velký - pozn. ČTK), ať žije Irák a Palestina. Alláhu Akbar, ať žije náš slavný národ, ať žije lidské bratrství, ať žijí ti, kdo mají rádi mír a bezpečí a ti, kdo usilují o právo lidí žít ve svobodě založené na spravedlnosti. Alláhu Akbar, a poražení ať zůstanou zapomenuti. Ať žije Irák, ať žije džihád, ať žije Palestina. Alláhu Akbar, Alláhu Akbar, Alláhu Akbar."

Reklama

Výběr článků

Načítám