Hlavní obsah

Putin sonduje podmínky pro ukončení války. Ukrajina v NATO by mu nevadila, píše Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko pomocí neoficiálních jednání začíná zjišťovat, zda jsou Spojené státy otevřené k vyjednávání o ukončení války na Ukrajině. Na základě dvou neoficiálních zdrojů blízkých Kremlu to v minulém týdnu uvedla agentura Bloomberg. Podle nich by byl ruský prezident dokonce ochoten upustit od odporu vůči členství Ukrajiny v NATO. Mluvčí Kremlu i oficiální američtí představitelé to popřeli.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Podle zjištění agentury Bloomberg dvě osoby blízké Kremlu zástupcům Spojených států v neoficiálních rozhovorech naznačily, že ruský prezident Vladimir Putin je otevřený potenciální diskusi o ukončení války na Ukrajině.

Tyto dvě osoby „signály“ předaly vysokým americkým představitelům v prosinci skrz prostředníka. Svou identitu ani identitu prostředníka neuvedly. Putin je podle nich ochoten zvážit upuštění od trvání na neutrálním statusu Ukrajiny, a dokonce možná upustit od odporu vůči případnému členství v NATO. Tato možnost přitom byla hlavním ruským zdůvodněním invaze.

Výměnou za to by se ale Ukrajina musela vzdát Krymu a dalších obsazených území, které tvoří okolo 18 procent rozlohy země.

Na Krym neustále proudí ruská technika i vojáci. Svědčí to o výrazných ztrátách na frontě

Válka na Ukrajině

Kreml tvrzení vyvrátil

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek tvrzení agentury Bloomberg vyvrátil. Uvedl, že se Moskva svých požadavků na neutralitu Ukrajiny a její nevstoupení do NATO vzdávat rozhodně nehodlá.

Ani oficiální američtí představitelé žádné výše zmíněné náznaky nepotvrdili. „Nejsme si vědomi popsaných posunů v ruském postoji,“ uvedla mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost Adrienne Watsonová. „Bude na Ukrajině, aby se rozhodla, zda, kdy a jak bude s Ruskem jednat,“ dodala.

Klasická ruská hra

Bývalá vysoká úřednice Bílého domu Fiona Hillová k situaci uvedla, že ze strany Ruska může jít o taktický krok. „Je pro ně (Rusy) výhodné, aby si všichni mysleli, že existuje nějaký vedlejší kanál, který je tak tajný, že na něj nikdo nemůže přijít, protože to Ukrajince k smrti děsí,“ řekla Bloombergu.

Rusové podle ní chtějí do podvědomí lidí dostat představu, že tento tajný kanál existuje a vše závisí na vyjednávání se Spojenými státy, takže nikdo a nic jiného nehraje roli. „Je to klasická ruská hra,“ zakončila.

Cameron: Je to jako ve 30. letech, Putinovu zlu nelze ustupovat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám