Hlavní obsah

Putin schválil aktualizovanou doktrínu zahraniční politiky. Rusko si v ní stěžuje i hrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prioritou Ruska je odstranit „pozůstatky dominance“ Spojených států, jeho strategickými partnery jsou Čína a Indie, spolupracovat chce se zeměmi Latinské Ameriky a Afriky. To je krátký výčet z aktualizované doktríny ruské zahraniční politiky, kterou v pátek schválil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Dvaačtyřicetistránkový dokument, který je de facto příručkou pro ruské diplomaty, popisuje změny v ruském pohledu na svět a zejména stále více konfrontační vztahy se Západem.

„Rusko je jedním z center světového rozvoje a ve světle nepřátelských akcí Západu bude hájit své právo na rozvoj všemi dostupnými prostředky,“ vyplývá z nové doktríny.

Moskva považuje současný kurz Spojených států za „hlavní zdroj rizik nejen pro sebe, ale i pro celý svět“ a hodlá odstranit „pozůstatky dominance“ Washingtonu a jeho spojenců. Místo spolupráce se západními zeměmi má nyní zájem pouze na mírovém soužití.

Dokument zdůrazňuje, že Rusko bude budovat vztahy s ostatními státy v závislosti na jejich politice vůči němu a je připraveno použít ozbrojené síly jak k odražení, tak k prevenci agrese proti němu nebo jeho spojencům.

Všichni chceme konec války, ale pro Rusko nehraje čas roli, tvrdí Lavrov

Zahraniční

„Obecně lze politiku Západu, jejímž cílem je oslabit Rusko všemi prostředky, charakterizovat jako nový druh hybridní války,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na zasedání ruské bezpečnostní rady. Rusko podle něj čelí „existenční hrozbě“ ze strany USA i jejich spojenců.

Podobný narativ šíří Rusko opakovaně v souvislosti s pomocí Západu Ukrajině, kterou Rusko vojensky napadlo a jejíž část okupuje.

Podle doktríny bude Rusko budovat vztahy s ostatními státy v závislosti na jejich politice vůči němu a „je připraveno použít ozbrojené síly jak k odražení, tak k prevenci agrese proti němu nebo jeho spojencům“.

V době narůstajícího soupeření mezi Ruskem, USA a Čínou o vliv v Africe se Kreml zavázal zintenzivnit potravinovou a energetickou spolupráci a vojenské partnerství s africkými státy.

Moskva v únoru pozastavila účast na poslední zbývající dohodě o kontrole jaderných zbraní - smlouvě Nový START. Šéf Kremlu krok zdůvodnil tím, že Rusko nemůže dovolit USA inspekce na svých jaderných zařízeních v době, kdy Washington a jeho spojenci v NATO otevřeně deklarují jako svůj cíl ruskou porážku na Ukrajině. Moskva dodala, že od smlouvy neodstupuje úplně a bude se i nadále řídit stanoveným omezením počtu jaderných zbraní.

Rusko předvádí jadernou sílu, cvičí s raketami Jars

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám