Hlavní obsah

Budeme postupovat podle plánu, usmál se Putin na tiskovce

Moskva

Rusko nemůže zavírat oči nad přístupy Spojených států a NATO k bezpečnosti, řekl v úterý ruský prezident Vladimir Putin po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem. Na dotaz německého novináře, jak bude nyní Rusko postupovat, se usmál a odvětil: „Podle plánu.“

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin při příchodu na tiskovou konferenci

Článek

„Pokud jde o to, jak bude Rusko konat dále ... Podle plánu,” usmál se potutelně ruský prezident.

„A z čeho se bude skládat ten plán? Bude vycházet z reálné situace na jednotlivých místech. Kdo může odpovědět na to, jak se bude ta reálná situace vyvíjet? Nikdo, není to závislé jenom na nás,” pokračoval.

V průběhu konference několikrát zopakoval, že by lidé neměli vnímat Ruskou federaci jako vyvolavatele sporu. „Rusko nemůže zavírat oči nad přístupem NATO. Pravidla neříkají, že musí přijmout nové členy,” řekl Putin.

Scholzovi na tiskové konferenci vytkl, že se ohání argumentem, že generace obou státníků si neumí válku v Evropě představit.

„Vždyť jsme byli svědky války v Evropě, kterou rozpoutal blok NATO proti Jugoslávii s bombovými a raketovými údery na hlavní město jedné z evropských zemí, totiž Bělehrad. A to se stalo bez schválení OSN, takže to byl velmi špatný příklad,” rozohnil se Putin. Dodal ale, že válku v Evropě nyní nechce.

Uvěříme, až uvidíme. Ukrajina zpochybňuje slova o stahování ruských vojsk

Zahraniční

„V Jugoslávii byla poněkud jiná situace. Tam byla hrozba genocidy a bylo potřeba tomu zabránit,” reagoval Scholz.

„To, co se odehrává v Donbasu, je právě genocida,” poznamenal k tématu ještě Putin.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem

Oba státníci se shodli na tom, že ještě existuje prostor pro diplomatická jednání, která by měla směřovat k zajištění míru pro všechny.

Ruská vůle k jednání dává důvod k mírnému optimismu, řekl šéf NATO

Evropa

„Myslím, že v té situaci, která vznikla nyní, je třeba využít všech možností k tomu, aby byl možný mírový vývoj, a to je také důvod, proč jsem řekl, že minský proces představujeme za významný předpoklad,” řekl Scholz.

Reklama

Výběr článků

Načítám