Hlavní obsah

Putin odmítl potvrdit svou kandidaturu na druhé období

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimír Putin (50) zatím nepotvrdil svou kandidaturu na druhé období ve funkci prezidenta. Na páteční tiskové konferenci v Moskvě prohlásil, že se k věci vyjádří až začátkem oficiální volební kampaně v březnu příštího roku. Zdůraznil, že nechce předčasně rozpoutávat politickou kampaň, která "překáží reálné práci".

Foto: Jiří Cysař

parní vlak - ilustrační foto

Článek

Vláda i vedení regionů by podle něj měly "systematicky a usilovně pracovat, a ne se zbytečně vzrušovat kvůli svým místům v Kremlu nebo v Bílém domě (sídlo vlády)".

Putin také odmítl návrhy některých politiků na prodloužení funkčního období prezidenta ze čtyř na pět let. "Diskuse o změně ústavy již znamená kousek nestability," řekl. Ujistil také, že nehodlá vstupovat do žádné politické strany.

Putin se nechce vzdát prezidentské republiky

Ruský prezident odpovídal v Kremlu dvě a tři čtvrtě hodiny na otázky asi sedmi set novinářů. Mimo jiné zopakoval svůj požadavek vznesený již v nedávném projevu o stavu federace, aby příští ruská vláda byla sestavena na základě výsledků prosincových parlamentních voleb.

Zároveň však rozhodně odmítl úvahy o změně státního zřízení v Rusku a záměnu prezidentské republiky za parlamentní. Podotkl, že v některých zemích fungují parlamentní republiky efektivně, ale "to se nehodí pro Rusko". Důvodem je podle něj mimo jiné složitá struktura a mnohonárodnostní složení Ruské federace.

Hlavní město Ruska se měnit nebude

Za nereálné označil Putin úvahy o změně hlavního města a jeho přenesení z Moskvy někam jinam. "Rusko je jaderná mocnost a přenesení hlavního města by znamenalo obrovské, ničím neospravedlnitelné výdaje," řekl prezident.

Putin působil při tiskové konferenci uvolněně, žertoval a neodmítl odpovědět na žádnou otázku. Svěřil se, že o dovolené vyrazí k jezeru Bajkal a stráví ji asi v Burjatsku.

Putinovi nevadí, když firmy ovlivňují politiku

K hospodářským otázkám řekl, že nemá nic proti tomu, když velké společnosti ovlivňují politické dění. Dodal, že stát nicméně nesmí dovolit těmto společnostem, aby řídily život v zemi podle vlastních zájmů. "Proto existuje parlament, soudy a média," řekl.

Zdůraznil, že se mu nelíbí slovo "oligarcha", které se často spojuje s kradenými penězi a s lidmi, kteří rozkrádají národní hodnoty díky konexím v mocenských orgánech. "Dělám vše pro to, aby se tato situace v Rusku už nikdy neopakovala," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám