Hlavní obsah

Putin může v klidu letět řečnit na summit do JAR. Bude mít imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrická republika poskytne imunitu představitelům všech zemí, které se v srpnu zúčastní summitu hospodářského uskupení BRICS, uvedla agentura Bloomberg. Bude se to tak týkat i ruského prezidenta Vladimira Putina, pokud dorazí. JAR přitom spadá pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC), jenž na šéfa Kremlu vydal zatykač, a JAR by tak měl povinnost Putina zadržet.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin předsedá schůzce se členy Rady bezpečnosti prostřednictvím videospojení v Moskvě

Článek

Oficiální dokumenty jihoafrické vlády uvádějí, že se imunita bude týkat i setkání šéfů diplomacií uskupení BRICS (tedy Brazílie, Ruska, Indie, Číny a JAR), které se uskuteční už za dva dny v Kapském Městě.

Samotný summit, na němž se očekává Putinova účast, je na programu 22. až 24. srpna letošního roku.

„Jedná se o standardní udělování imunit, které provádíme u všech mezinárodních konferencí a summitů konaných v Jihoafrické republice, a to bez ohledu na úroveň účastníků. Imunity jsou určené pro konferenci, nikoli konkrétní osoby. Jejich účelem je chránit konferenci a její účastníky před jurisdikcí hostitelské země po dobu trvání konference,“ uvedlo jihoafrické ministerstvo zahraničí.

Jihoafrická republika je jednou ze 120 zemí světa, které mají povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho byl vydán zatykač ICC.

Haagský soud jej na Putina a zmocněnkyni Kremlu Mariju Lvovovou-Bělovovou vydal v březnu letošního roku, a to v souvislosti s únosy ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Jihoafrické ministerstvo tvrdí, že „jím vydané imunity nemají přednost před jakýmkoliv zatykačem, který by mohl být vydán jakýmkoliv mezinárodním soudem proti kterémukoli účastníkovi konference“.

Putin přitom od začátku ruské agrese na Ukrajině nenavštívil žádnou zemi, která by spadala pod jurisdikci ICC.

Jak nezatknout Putina. Jihoafrická republika má problém

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám