Hlavní obsah

Putin pohřeb Gorbačova vynechá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin se nezúčastní sobotního pohřbu bývalého sovětského vůdce Michaila Gorbačova, oznámil ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Neúčast na pohřbu vysvětlil pracovním harmonogramem. Putin se s exprezidentem rozloučil ve čtvrtek ráno, kdy položil na jeho rakev květiny, píše agentura TASS.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Před odjezdem do Kaliningradské oblasti se Vladimir Putin zastavil u rakve exprezidenta a rozloučil se s Michailem Gorbačovem. Hlavní obřad se bude konat 3. září, ale harmonogram mu nedovolí zúčastnit se pohřbu, proto se rozhodl pro dnešek,“ řekl Peskov ve čtvrtek.

Pohřeb exprezidenta Gorbačova prý bude „mít prvky státního pohřbu“, uvedl Peskov. Stát poskytne čestnou stráž a pomůže s organizací.

Putin: Gorbačov se zapsal do světových dějin

Evropa

Poslední rozloučení se bude konat ve Sloupové síni Domu odborů a exprezident bude pohřben na Novoděvičím hřbitově v Moskvě, kde má vyhrazený hrob po boku své zesnulé manželky Raisy. Ta zemřela v roce 1999 na leukémii, Gorbačov k jejímu hrobu pravidelně chodil. Na Novoděvičím hřbitově je pohřbena řada významných ruských osobností.

První a zároveň poslední prezident Sovětského svazu Gorbačov zemřel v úterý ve věku 91 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám