Hlavní obsah

Prigožin se osobně setkal v Kremlu s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin na konci června jednal přímo v Kremlu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvedl s odkazem na západní zpravodajské zdroje francouzský deník Libération. Bylo to krátce po neúspěšném tažení žoldnéřů na Moskvu na konci června, od něhož se Prigožin objevuje na veřejnosti jen sporadicky. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později schůzku potvrdil.

Foto: Reuters, ČTK/AP, Novinky

Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin

Článek

Francouzský list napsal, že se Prigožin s Putinem setkal v sobotu 1. července, tedy přesně týden po tažení svých wagnerovců na Moskvu, a že jednání měli být přítomni také velitelé žoldnéřské skupiny. Peskov v pondělí uvedl, že schůzka proběhla pět dnů po tažení.

„Prezident skutečně takovou schůzku měl. Pozval na ni 35 lidí včetně Prigožina. Setkání se uskutečnilo 29. června a trvalo téměř tři hodiny,“ uvedl v pondělí Peskov.

Kromě Putina se Prigožin podle francouzského listu setkal také s velitelem národní gardy Viktorem Zolotovem a šéfem zpravodajské služby Sergejem Naryškinem.

„Čas odplaty nastal“. Bojuje se i přes média

Evropa

Podrobnosti k obsahu rozhovorů nejsou známy. Peskov prozradil jen to, že tématem byl pochod wagnerovců na Moskvu a zapojení žoldnéřů do speciální vojenské operace, jak Rusko svou agresi vůči Ukrajině nazývá.

Tažení žoldnéřů na Moskvu, které tehdy Putin označoval za zradu a kudlu do zad, se uskutečnilo v sobotu 24. června. Spouštěčem měl být útok na wagnerovce na okupovaném území Ukrajiny, jenž měl přijít z ruských řad.

Tažení skončilo po několika hodinách. Prigožin přistoupil na dohodu, kterou pomohl zprostředkovat běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Ten šéfovi wagnerovců slíbil bezpečnostní záruky, pokud se Prigožin se svými jednotkami přesune do azylu v Bělorusku.

Od té doby se o místě Prigožinova pobytu vedou spekulace. Tři dny po konci vzpoury opustila dvě jeho letadla Rusko a přistála v Minsku. Ten samý den Lukašenko hlásil, že se šéf wagnerovců v Bělorusku skutečně nachází, ovšem ani běloruským médiím se nepodařilo tuto informaci potvrdit.

Před šesti dny, v úterý 6. července, Prigožin se svým letadlem přistál v Petrohradu, kam si přijel pro zabavené zbraně. Víkend předtím bylo šéfovi wagnerovců navráceno deset miliard rublů (asi 2,5 miliardy korun), které mu byly zabaveny při prohlídkách sídel wagnerovců. Spekuluje se, že v pozadí návratu těchto peněz mohly být právě schůzky v Moskvě.

Milost, kterou Prigožinovi Putin po tažení na Moskvu slíbil, staví ruského prezidenta a jeho podřízené podle analytiků z Institutu pro studium války do nepříjemné situace. Rozhodnutí prezidenta nezbavit se po puči wagnerovců, dříve nejschopnější ruské jednotky, prý ztěžuje Putinovi a dalším ruským mocenským hráčům interakci s žoldnéři a jejich vůdci. Wagnerovci navíc podle ruských médií stále provádí nábory v rámci Ruska.

Kde jsou wagnerovci? V Bělorusku jsme je nezaznamenali, hlásí polští zpravodajci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám