Hlavní obsah

Putin navrhl bez podmínek prodloužit odzbrojovací smlouvu START, USA to odmítly

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl v pátek Spojeným státům alespoň o rok bez jakýchkoliv podmínek prodloužit poslední vzájemnou smlouvu omezující strategické jaderné zbraně START 3. USA označily ruský návrh za nepřijatelný. Podle AFP to oznámil prezidentův poradce Robert O'Brien.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin nařídil ministerstvu zahraničí, aby se pokusilo od Američanů získat co nejrychleji „minimálně alespoň nějakou srozumitelnou odpověď“ ohledně budoucnosti smlouvy START 3.

„Mám návrh prodloužit současnou dohodu bez jakýchkoliv podmínek alespoň o rok,“ řekl ruský prezident podle agentury TASS.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov upozornil, že stávající dohoda vyprší 4. února 2021. Putin k tomu dodal, že pak tady bude „hrozba, že celý svět zůstane bez této smlouvy“.

„To by bylo mimořádně nešťastné, když by smlouva vypršela a nebyla nahrazena jiným podobným fundamentálním dokumentem,“ dodal Putin a zmínil, že smlouva START plní svůj účel při „omezování a brzdění závodů ve zbrojení a při kontrole zbraní“.

Rusko s podobným návrhem přišlo už loni, ale bez úspěchu.

Rusko navrhlo okamžité prodloužení smlouvy o odzbrojení START

Evropa

Rusko je ochotno jednat i o nových hypersonických zbraních, USA návrh odmítly

Putin dodal, že je ochoten jednat i o rozšíření smlouvy: „Je jasné, že my máme nové zbraňové systémy, které americká strana nemá, tedy ne teď.  My neodmítáme jednání o tomto tématu.“ Putin narážel na nové hypersonické zbraně, které už má ve výzbroji.

USA  ruský návrh odmítly. "Spojené státy navrhly prodloužení (dohody) nový START na rok výměnou za zmrazení počtu jaderných hlavic Spojených států a Ruska po tuto dobu," uvedl ve vyjádření poradce O´Brien. "Dnešní odpověď ruského prezidenta ohledně prodloužení nového STARTu bez zmrazení počtu jaderných hlavic je nepřijatelná," dodal.

USA opouštějí smlouvu o otevřeném nebi. Rusko i deset zemí EU včetně ČR pokračuje

Evropa

USA s Ruskem podepsaly v roce 2010 na Pražském hradě smlouvu označovanou jako nový START nebo START 3, která omezuje počty strategických jaderných zbraní na 700 mezikontinentálních balistických raket, balistických raket vypouštěných z ponorek a jaderných bombardérů, které mohou mít dohromady 1550 hlavic a bomb. Vypouštěných zařízení a nosičů včetně bombardérů může ve výzbroji každé země být 800.

Reklama

Výběr článků

Načítám