Hlavní obsah

Putin na pozadí terorismu upevňuje moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V reakci na teroristické útoky ohlásil ruský prezident Vladimír Putin v pondělí na rozšířeném zasedání vlády řadu změn ve správě Ruska. Mají posílit bezpečnost a současně upevnit kontrolu Kremlu nad politickým životem země. Zasedání se účastnili čelní představitelé bezpečnostních složek a všech 89 subjektů Ruské federace.

Foto: Alena Lochmannová

Finanční dar ve výši více jak 57 tisíc korun putuje na pomoc válečným veteránům.

Článek

Za klíčovou označil Putin kontrolu ústřední vlády shora dolů. Doporučil změnu systému voleb do Státní dumy, všech 450 poslanců by v budoucnu bylo voleno výlučně poměrným systémem z kandidátek politických stran.

Putin rovněž hodlá předložit Státní dumě do konce roku návrh zákona umožňujícího volbu regionálních gubernátorů regionálními parlamenty na doporučení hlavy státu a ne přímo.

V ohnisku oblast Kavkazu

Jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků - vedoucího úřadu vlády Dmitrije Kozaka - jmenoval Putin svým zmocněncem v Jižním federálním okruhu, který má na starosti i oblast Kavkazu. Bývalý petrohradský gubernátor Vladimir Jakovlev, který zaujímal tento post doposud, byl jmenován do čela nově vytvářeného ministerstva pro regionální a národnostní politiku.

"Severní Kavkaz je pro Rusko klíčovým strategickým regionem. Je obětí terorismu a také jeho odrazovým můstkem," prohlásil prezident a dodal: "Organizátoři a pachatelé tohoto teroristického útoku usilují o rozpad státu, rozpad Ruska."

Podle jeho mínění má ale terorismus na severním Kavkaze kořeny v nízké životní úrovni, všeobecně rozšířené nezaměstnanosti a nedostatečném vzdělání. "To je živná půda pro růst extremistické propagandy a rekrutování nových stoupenců teroru," prohlásil.   

Nová agentura pro bezpečnost

Putin navrhl postavit mimo zákon extremistické organizace sloužící jako zástěrka teroristům a současně informoval, že dal pokyn ruským bezpečnostním službám k prohloubení mezinárodní spolupráce a podtrhl, že Rusko potřebuje novou federální agenturu pověřenou koordinací boje s terorem: "Potřebujeme jedinou organizaci schopnou nejen vypořádávat se s teroristickými útoky, ale také schopnou jim předcházet, likvidovat zločince v jejich úkrytech - a bude-li to nezbytné i v zahraničí."

O preventivních útocích na základny teroristů v zahraničí mluvil hned po beslanské tragédii i generál Jurij Balujevskij.

Současně se Putin zasadil o obnovení trestu smrti, důraznější kontroly cizinců a zavedení barevných stupňů varujících před útokem teroristů.

Reklama

Související články

Jak Rusko osvobozuje rukojmí

Ruské úřady mají s osvobozováním rukojmích, které unášejí čečenští bojovníci, velkou zkušenost. Ruská armáda osvobozuje stovky rukojmích, poměrně často,...

Úder dovnitř

Ani zločinci vraždící masově děti nečiní tak jen na popud ďábla v sobě, nedělají to bezdůvodně. Peníze nechtěli, chtěli politické ústupky, a co chtěli ještě...

Výběr článků

Načítám