Hlavní obsah

První člověk ve Švédsku shledán vinným za pálení koránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Švédsku byl poprvé shledán vinným člověk z podněcování k nenávisti v souvislosti se spálením koránu. Verdikt soudu v Linköpingu přišel po sérii demonstrací, na nichž byl spálen korán a které vyvolaly hněv muslimů celého světa. Turecko na tyto demonstrace poukazuje jako na jeden z důvodů, kvůli nimž stále neratifikovalo žádost Švédska o vstup do NATO.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli pálení koránu v Linkopingu se v dubnu strhly nepokoje i ve švédském Malmö.

Článek

Švédský soud podle agentury Bloomberg uvedl, že pálení koránu sice není v zemi nelegální, cílem 27letého odsouzeného muže ale bylo vyhrožovat muslimům a vyjádřit vůči nim opovržení.

„Video bylo zacílené na muslimy, a nikoli na islám jako náboženství,“ napsal soud v prohlášení. Muž dostal podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou, ve které se musí chovat řádně.

Slanina a korán na grilu

Odsouzený 27letý muž v roce 2020 nahrál video, na němž bylo vidět, jak před katedrálou v Linköpingu ve středním Švédsku pálí na grilu korán společně se slaninou. Ta patří mezi potraviny zakázané islámem, protože jde o vepřové maso. Na záběru se také objevil nápis s hanlivou poznámkou o proroku Mohamedovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Korán z 18. století, psaný ručně na speciálním hlazeném papíru.

Muž pak videonahrávku zveřejnil na internetu a ohořelou posvátnou knihu islámu a slaninu umístil před městskou mešitu. Videonahrávku doprovázela hudba, která je podle soudu úzce spojena s teroristickými útoky na mešity na Novém Zélandu z roku 2019, při nichž zahynulo 51 lidí.

Iráčan, který je zodpovědný za většinu protestních akcí s pálením koránu ve Švédsku v letošním roce, je v současné době vyšetřován kvůli stejnému zločinu, za nějž padl čtvrteční rozsudek.

Švédsko nemá členství v NATO jisté kvůli pálení koránu, řekl Erdogan

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám