Hlavní obsah

Průběh voleb v Afghánistánu zpochybnili jen sami kandidáti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Poměrně klidně a zřejmě za masové účasti voličů se v sobotu uskutečnily první prezidentské volby v Afghánistánu. Zpochybnili je pouze protikandidáti jasného favorita, prezidenta Hamída Karzáího, kteří uprostřed hlasování vyhlásili bojkot voleb kvůli údajným nesrovnalostem. V neděli ale své výhrady zmírnili.

Foto: Jaroslav Blažek

Účastníci Mikulášského odpoledne

Článek

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která volby dozorovala, měla jen drobné připomínky. Volby byly označeny za regulérní a demokratické. "Souhlasíme s ústřední volební komisí, že žádost o zrušení voleb podaná některými kandidáty je neopodstatněná," řekl šéf delegace OBSE Robert Barry.

Účast byla navíc tak masivní, že volby se musely o dvě hodiny prodloužit.

Radikálnímu hnutí Taliban se nepodařilo hlasování ohrozit. Jen v neděli napadli radikálové konvoj, který vezl volební lístky. Zabili tři policisty, lístky ale dorazily na místo určení. Hlasy se začnou sčítat v pondělí, podle odhadů bude možné určit vítěze nejdříve za týden, přesné výsledky pak budou asi 30. října.

Pokud současný prezident Karzáí získá nadpoloviční počet hlasů, stane se opět prezidentem, v opačném případě se utká s druhým postupujícím.

Smývatelný inkoust

Proti průběhu voleb protestovalo 15 kandidátů. Tvrdili, že inkoust, kterým se značili lidé, co už odvolili, se dal smýt, a bylo tedy možné hlasovat opakovaně. OBSE to v některých místech potvrdila, ale řekla, že to na průběh voleb velký vliv nemělo. Z dalších negativ organizace také poukázala na to, že ve více než stovce z 4800 volebních místností byli volební a bezpečnostní pracovníci na hlasování špatně připraveni. 

Mluvčí skupiny protestujících kandidátů Abdul Satár Sirát nakonec vyzval k nezávislému vyšetření těchto incidentů a část se jich zavázala přijmout jeho výsledek.

Šéf volební komise Abdul Vardak slíbil, že vyšetření provede nezávislý výbor.

Karzáí: Volby znamenají porážku Talibanu

Karzáí dnes prohlásil, že volby představují porážku terorismu. Někteří zahraniční experti a afghánští činitelé ale varovali před předčasným odepisováním svrženého hnutí Taliban jako poražené organizace.

Jiní podotýkají, že hnutí přesto ztrácí síly, má méně stoupenců a rekrutuje stále méně nadšenců. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám