Hlavní obsah

Proti ptačí chřipce jako proti SARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK/ŽENEVA

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) označily epidemii ptačí chřipky za "vážnou světovou hrozbu pro lidské zdraví" a za "katastrofu pro zemědělskou výrobu". WHO varovala, že chřipka by mohla zabít "milióny lidí", když by se zmutovaný virus začal přenášet z člověka na člověka.

Foto: Tomáš Turek

Muzeum silnic ve Vikýřovicích - expozice mostů

Článek

Mluvčí WHO Peter Cordingley v Hongkongu navrhl, aby se proti ptačí chřipce postupovalo podobně jako loni proti SARS. "Nechceme, aby se tato nemoc pojímala jen jako hrozba pro kuřata a lidi pracující v drůbežárnách," Zdravotnické organizace i v případě ptačí chřipky totiž viní asijské státy, jež byly epidemií zasaženy, že se snažily šíření nemoci retušovat. Docílily tím ale jen toho, že se kvůli nevědomosti epidemie rychle rozšířila.

"Máme příležitost hrozbu odstranit, ale musíme postupovat rychle. Zemědělci ze zasažených oblastí musejí urychleně zlikvidovat zvířata nakažená či vystavená infekci a potřebují pomoc, aby kompenzovali své ztráty," řekl generální ředitel FAO Jacques Diouf. V Thajsku bylo kromě toho registrováno deset dalších podezření na přenos viru ptačí chřipky na lidi. Jak oznámilo ministerstvo zdravotnictví, pět z podezřelých nositelů viru už zemřelo, zatím se však stále ještě čeká na výsledky provedených zkoušek.

Všechny tři organizace zároveň chtějí, aby mezinárodní společenství nahradilo ztráty chovatelům, kteří jsou nuceni svou drůbež likvidovat. Od poloviny prosince, kdy byl virus H5N1 zjištěn, uhynuly nebo byly vybity miliony kusů drůbeže.

"Slíbili nám 40 bahtů (asi 30 Kč) náhrady za kus, ale peníze nikdo z nás ještě neviděl. I tak to stačí jen na jídlo, kdo nám vrátí obživu?" postěžoval si novinářům jeden z postižených thajských farmářů.

V Thajsku druhá oběť

Šestiletý thajský hoch, u něhož byla v pondělí prokázána nákaza ptačí chřipkou, zemřel v úterý dopoledne místního času. Potvrdili to lékaři z jednotky intenzívní péče nemocnice v centrální provincii Pchitsanulók. Už pondělí zemřel ze stejné příčiny v Thajsku jiný šestiletý chlapec.

Thajsko se tak po Vietnamu se šesti mrtvými stalo druhou asijskou zemí, kde si ptačí chřipka vybrala daň na lidských životech. Země, která patří k největším exportérů drůbeže na světě, zpočátku tajila, že se v ní rozšířila ptačí chřipka. Nyní obyvatele  ovládl strach a Thajsko zahájilo v neděli likvidaci sedmi miliónů kuřat.

Vietnamské úřady sdělily, že ptačí chřipka zuří v 28 z 64 provincií, a netajily obavy z jejího dalšího rozšíření. Vietnamští farmáři byli nuceni zlikvidovat více než 3,5 milionu kusů drůbeže. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) to však považuje za nedostatečné.

Ptačí chřipka se šíří

Nákaza touto nemocí byla už registrována v téměř desítce zemí východní a jižní Asie. V neděli potvrdila přítomnost nákazy Indonésie, nemoc už se objevila na Tchaj-wanu, v Japonsku, Jižní Koreji, Pákistánu a Kambodži, dnes pak potvrdilo rozšíření nákazy i laoské ministerstvo zemědělství. Přiznalo rozšíření ptačí chřipky na svém území, ale vyloučilo, že by se v zemi šířil i mutovaný virus H5N1 napadající lidi. Na laoských farmách uhynuly stovky kuřat. Úřad připustil, že infekce ptačí chřipky se v zemi v době sucha vyskytují takřka každý rok.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Peter Condingley má strach z rozšíření viru H5N1 v Laosu, neboť ten je jednou z nejchudších zemí na světě a má "velmi ubohou infrastrukturu veřejné zdravotnické péče".

V Číně se ptačí chřipka rozšířila mezi hejny kachen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám