Hlavní obsah

Přišli o končetiny, přesto ukrajinští ženisté dál likvidují miny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miny je oba připravily o končetiny. Přesto se ukrajinští ženisté vrátili k likvidaci min a nevybuchlé munice. Agentury AFP a Reuters popsaly příběhy dvou takových mužů. Jedním z nich je 52letý policejní expert na výbušniny Valerij Onul, který přišel o dolní část pravé nohy poté, co loni v listopadu stoupl na protipěchotní minu v Chersonské oblasti. Druhým pak 37letý Andrij Ilkiv, který ztratil část nohy loni v září při výbuchu protipěchotní miny ve vsi Dementijivka v Charkovské oblasti.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský ženista Andrij Ilkiv přišel o část nohy při výbuchu protipěchotní miny.

Článek

V nepřehledném a úzkém terénu se Onul tehdy zrovna snažil zlikvidovat protitankové miny ruské výroby TM-62.

„Během přípravy jsem šlápl na (protipěchotní) minu PMN-2,“ popsal pro AFP. Ženisté používají k prvotnímu určení nálezu min detektory kovů. Policejní odborník, který pochází z Dněpropetrovské oblasti, tehdy protipěchotní minu ovšem neobjevil, protože se skrývala v obtížném terénu v množství štěrku a střepin.

„Pod minami je tady spousta nástražných výbušných systémů. Někteří naši lidé při zneškodňování min zemřeli, zejména na začátku (války),“ přiblížil Onul, podle něhož ženisté svůj způsob práce s ohledem na okolnosti pozměnili. „Víme, že například z řady min bude alespoň několik nástražných náloží,“ řekl muž, kterému část nohy od kolena dolů nahradila protéza. „Tuhle práci dělám celý život. Baví mě to a na své chlapy se nemůžu vykašlat,“ prohlásil s úsměvem v jednom z polí v Charkovské oblasti.

Ukrajina je nejvíce zaminovanou zemí na světě, čištění může trvat téměř tisíc let

Válka na Ukrajině

Pracoval tam současně s dalším odborníkem na likvidaci výbušnin Andrijem Ilkivem, který přišel o část nohy loni v září při výbuchu protipěchotní miny ve vsi Dementijivka v Charkovské oblasti.

Foto: Stringer, Reuters

Deaktivované miny shromážděné při „čištění“ polí u Izjumu v Charkovské oblasti

„Zpočátku necítíte bolest a ten okamžik otupělosti můžete využít k tomu, abyste (si) poskytli první pomoc – dali škrtidlo, než upadnete do šoku,“ popsal Ilkiv. Letos v květnu byl zpátky v práci. Tento sedmatřicetiletý otec čtyř dětí je podle Reuters jedním ze 14 ženistů, kteří se navzdory svým zraněním během likvidace min vrátili k policejní jednotce, jež se věnuje zneškodňování nevybuchlé munice v zemi.

Ta vznikla během současné ruské války na Ukrajině a soustředí se na odminování mimo frontovou linii – působí v Chersonské a Charkovské oblasti, jejichž části loni ukrajinská armáda osvobodila od ruské armády. Čtyři ženisté z jednotky přitom přišli při explozích o život, dalších 16 utrpělo zranění, píše Reuters.

Třetina Ukrajiny potenciálně zaminovaná

Ukrajina se už dvacet měsíců brání ruské invazi a tamní úřady odhadují, že přibližně třetina ukrajinského území je potenciálně zaminována nebo se na něm nachází jiný nebezpečný válečný odpad. Kyjev varuje, že vyčištění postižených regionů může trvat desítky let.

Foto: Stringer, Reuters

Deaktivace protitankové miny na poli u Izjumu v Charkovské oblasti

Ilkiv se rozhodl ke své profesi vrátit právě kvůli množství práce, která zemi při likvidaci min a nevybuchlé munice stále čeká. „Samozřejmě, že při návratu máte strach. Když stojíte vedle minového pole, máte strach. Ale na druhou stranu víte, že s pomocí detektoru kovů, ženijního rýče a speciálního vybavení se můžete pohybovat a odminovávat,“ řekl ženista, který zároveň popsal překvapení a šok své manželky, když jí říkal, že se chce k této činnosti vrátit. „Ale přijala to,“ poznamenal.

Pokud neodhalí protézy svých nohou, ani jeden z této dvojice mužů z týmu nijak nevyčnívá, popsala AFP. Oba však připouštějí, že mají určité problémy s pohyblivostí. V zelném poli v Charkovské oblasti mezitím jejich tým navršil na hromadu objevené protitankové miny a dva ženisté se přikrčili k zemi, aby zlikvidovali jednu z nich. Jeden z nich zvedl ruku a zvolal: „Výbuch!“ Následně aktivoval rozbušku a o kus dál se ozvala exploze.

Ukrajinci ukázali, jak používají Boženu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám