Hlavní obsah

Prigožin by mohl zaútočit na Ukrajinu z Běloruska, varuje britský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina následoval do Běloruska i větší počet jeho bojovníků, má Kyjev důvod k dalším obavám. Wagnerovci by totiž mohli na Ukrajinu z běloruského území zaútočit, varoval britský generál ve výslužbě Richard Dannatt.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý náčelník generálního štábu britské armády Richard Dannatt.

Článek

V rozhovoru pro televizní stanici Sky News Dannatt řekl, že celá záležitost kolem víkendového tažení žoldnéřů na Moskvu zdaleka není uzavřena. „Ještě nějakou dobu budou otřesy doznívat,“ uvedl generál, jenž pokus o převrat v Rusku označil za „fiasko, které nemá vítěze“.

„Nevíme, co zjistíme v příštích hodinách a dnech, kolik (Prigožinových) bojovníků s ním odešlo. Pokud už odjel do Běloruska a shromáždil kolem sebe účinnou bojovou sílu, pak to znovu představuje hrozbu pro ukrajinské křídlo nejblíže Kyjevu, kde to loni 24. února všechno začalo,“ prohlásil Dannatt, bývalý náčelník britského generálního štábu.

Ukrajina podle něj musí toto křídlo velmi pečlivě sledovat a ujistit se, že tam má jednotky schopné reagovat na případný útok ze směru od Běloruska.

„Ukrajinci mají lepší morálku“

Dannatt si je podle svých slov jistý, že ukrajinská armáda má mnohem lepší morálku než ruští vojáci. „Pokud (Ukrajinci) dokážou najít slabá místa podél ruských obranných linií a využít je k jednomu nebo dvěma rozhodujícím úderům, mohlo by to otřást morálkou ruské armády a přinést docela významný úspěch,“ dodal generál.

Ukrajina podle něj zůstává vůči nepříteli v silné pozici. Ten je sice ve vybudovaných obranných postaveních, ale má nízkou morálku, nesouvislou strukturu velení a navíc, jeho vůdce, ruský prezident Vladimir Putin, je po událostech z minulých dní oslabený, míní Dannatt, jenž je nyní činný jako bezpečnostní analytik.

Nebyla Prigožinova vzpoura zinscenovaná? Mediální prostor plní dohady

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám