Hlavní obsah

Prezident Pellegrini? Šéf Hlasu potvrdil, že zvažuje kandidaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini (48) zvažuje kandidaturu na post prezidenta Slovenské republiky. V úterý to řekl veřejnoprávnímu Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS) s tím, že se rozhodne v nejbližších týdnech.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Peter Pellegrini

Článek

„Mohu potvrdit, že toto téma jsem nevyloučil. Jedná se však stále o otevřenou otázku, kterou v nejbližších týdnech musíme ve straně Hlas, i já osobně, nějakým způsobem rozlousknout,“ uvedl Pellegrini.

Předseda parlamentu tvrdí, že se chce řídit především názorem veřejnosti. „Chci se řídit tím, zda si to vůbec lidé přejí a zda budou chtít prezidenta lidí, tak jak jsem vždy trávil svůj čas mezi lidmi a pokaždé jsem se jich zastával, nebo budou mít jiné představy. To vše budu brát v potaz při svém rozhodování,“ konstatoval Pellegrini.

Přehlídka kamenných tváří: Čaputová jmenovala Ficovu vládu

Evropa

Denník N v této souvislosti upozornil, že jako předseda parlamentu má Pellegrini vliv na to, kdy by se mohly konat volby hlavy státu, kdy mohou být vyhlášeny, ale i na to, jak rychle by s návrhy na svoji kandidaturu museli přijít prezidentští kandidáti. „Formálně by měl dokonce prozkoumávat jejich nominace,“ uvedl list.

Exministr zahraničí Ivan Korčok v úterý oznámil, že má dostatek podpisů na svoji kandidaturu. Podle staršího průzkumu veřejného mínění by Pellegrini měl šanci porazit Korčoka a stát se prezidentem.

Současná hlava státu Zuzana Čaputová oznámila, že se nebude ucházet o druhé funkční období. Její mandát končí 15. června 2024.

Fico nebude bránit soukromým firmám v dodávkách zbraní na Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám