Hlavní obsah

Přes 100 000 osadníků protestovalo proti stažení z pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Před budovou izraelského parlamentu v neděli demonstrovalo na 130 000 lidí proti plánu vlády na jednostranné stažení z pásma Gazy. Pod transparentem "Nechte lidi rozhodnout" požadovali vyhlášení celonárodního referenda. Izraelský premiér Ariel Šaron však má dostatečnou politickou sílu, aby svůj plán letos uskutečnil. Kvůli tomu vytvořil velkou opozici.

Foto: Dana Javůrková
Článek

"Pokud chce izraelská vláda prosadit tak obtížný proces a přitom vyhnat lidi z jejich domovů, nemůže to dělat takovým hrozným a svévolným způsobem, ale měla by to provádět skutečně demokratickou cestou, aby to mohlo být přijatelné," prohlásil vůdce rady osadníků ze západního břehu Jordánu a pásma Gazy Bentsi Lieberman, jichž musí podle plánu musí odejít 8000.

Výsledky průzkumů veřejného mínění ovšem ukazují, že více než 60 procent Izraelců podporuje Šaronův plán na odchod Izraele z pásma Gazy do konce letošního roku.

Podle Šarona odchod z Gazy pomůže Izraeli udržet se v Předjordánsku. Vůdcové osadníků však varují, že jakmile Izrael jednou odsun zahájí, mezinárodní tlak ho přinutí stáhnout i ostatní osadníky.

Ramalláh a Tulkarm přejdou do palestinských rukou

Plán se již realizuje. Izraelský ministr obrany Šaul Mofaz po sobotním jednání s jednání s bývalým palestinským šéfem bezpečnosti Muhammadem Dahlanem oznámil v neděli, že v "příštích dnech" bude správa řady měst na západním břehu Jordánu předána do rukou palestinské samosprávy.

"Při setkání v příštích dnech dohodneme poslední detaily ohledně výběru města přesného data jejich předání," dodal Mofaz.

Podle izraelského rozhlasu by prvními dvěma městy měly být Ramalláh a Tulkarm. Pak by prý mohly následovat Kalkílija, Jericho a Betlém, v tom se palestinští policisté rozmístí později.

V Gaze rozmístěno několik tisíc palestinských policistů

Už v pátek bylo v pásmu Gazy rozmístěno několik tisíc palestinských policistů na základě dohody uzavřené s Izraelem. Tento krok a dohoda o "období klidu", kterou Abbás uzavřel s radikálními palestinskými skupinami, vedly k snížení počtu útoků na židovské osady v pásmu Gazy a na území Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám