Hlavní obsah

Požáry v Kanadě spálily víc lesa, než je rozloha Česka a Slovenska dohromady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesní požáry v Kanadě od začátku roku spálily 130 tisíc kilometrů čtverečních porostu, uvádí na svém webu vládní středisko pro monitorování požárů (CIFFC). Jde o plochu větší než rozloha Česka a Slovenska dohromady. Rekordně ničivá sezona v Kanadě navíc zatím neslábne. Jen během července přišli o život tři hasiči a jeden pilot vrtulníku.

Foto: Canadian Forces, Reuters

Požár v provincii Québec 12. června 2023

Článek

V zemi podle CIFFC hoří lesy na více než tisícovce míst, přičemž 650 požárů nemají hasiči pod kontrolou. Nejhůř je na tom Britská Kolumbie, kde nekontrolují plameny na 350 místech.

Foto: Alberta Wildfire, Reuters

Mohutný kouř stoupá z lesního požáru v okrese Northern Sunrise County v Albertě

Požáry se letos rozhořely nebývale brzo a už v červnu překonaly dřívější rekord v rozsahu území spáleného za celý rok. Tím bylo 73 tisíc kilometrů čtverečních zasažených v roce 1989. Nyní se součet blíží k dvojnásobku, zatímco do konce tradiční sezony požárů zbývají ještě asi dva měsíce.

Plameny se většinou šíří v odlehlých oblastech, kde nezpůsobují rozsáhlé škody na majetku či ztráty na životech, od začátku roku si však vyžádaly evakuace desetitisíců obyvatel. Minulý týden museli opustit domovy obyvatelé města Osoyoos u hranic se Spojenými státy, když se v okolí rozšířil požár, který vypukl na americké straně.

Foto: Novinky

Na snímku NASA je vidět, že kouř z kanadských požárů na přelomu června a července zasáhl Pyrenejský poloostrov.

Šíření ohně v kanadských lesích letos napomáhá teplé a suché počasí. Podmínky příhodné pro vznik a postup plamenů jsou podle expertů v Severní Americe čím dál rozšířenější v důsledku globálních klimatických změn.

Obří oblak dýmu doputoval do Evropy

Na boji proti plamenům v Kanadě se podílejí posily z různých částí světa včetně stovek hasičů z Evropské unie nebo dvě tisícovky záchranářů z USA. Vzhledem k rozsahu požárů se však některá odlehlá ohniska hasiči ani nepokoušejí dostat pod kontrolu. Tři hasiči a jeden pilot vrtulníku během července přišli o život.

Kouř z kanadských požárů opět dusí USA

Zahraniční

Požáry také výrazně zhoršují kvalitu ovzduší nejen v Kanadě, ale i v USA. Během posledního červnového týdne platilo varování pro 80 milionů Američanů. Chicago a Detroit měly 48 hodin nejhorší kvalitu ovzduší na světě.

Oblak z částic popela se přes Atlantický oceán dostal až do Evropy. Naštěstí zůstal v horních vrstvách atmosféry, takže koncem června způsobil jen několik barevných východů a západů slunce.

Kouř z kanadských lesních požárů dorazil nad Pyrenejský poloostrov

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám