Hlavní obsah

Kouř z kanadských lesních požárů dorazil nad Pyrenejský poloostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kouř z kanadských lesních požárů dorazil v úterý nad Pyrenejský poloostrov. Podle španělské meteorologické služby Aemet tak oblaka kouře překonala zhruba 5000 kilometrů. Kouř postupuje dál na východ.

Foto: Novinky

Na snímku NASA je vidět, že kouř z kanadských požárů zasáhl Pyrenejský poloostrov.

Článek

„Záběry ze satelitů ukazují, že oblaka kouře dorazila z Kanady na Pyrenejský poloostrov,“ uvedl Francisco Infante, mluvčí meteorologické služby Aemet.

Podle něj jde o velmi nezvyklý fenomén, protože částice z požárů se obvykle rozptýlí dříve, než dorazí na druhou stranu Atlantského oceánu. „Aby se k nám dostaly, musí to být obrovské požáry,“ uvedl Infante.

Oblaka kouře mohli pozorovat například obyvatelé Portugalska či španělského regionu Galicie. Podle služby MeteoGalicia se sice mírně snížila viditelnost, kvalita ovzduší pro lidi se však výrazně nezměnila.

Největší koncentrace částic vzniklých při požárech se totiž podle stanice CNN drží ve vysokých výškách. V části regionu mohli obyvatelé pozorovat opar či mírné zamlžení nebe.

„Kouř zůstává v horních vrstvách atmosféry, může tak v příštích dnech způsobit několik pěkně barevných východů a západů slunce,“ uklidňovala podle CNN britská meteorologická služba Met Office obavy ze znečištění ovzduší.

Foto: Canadian Forces, Reuters

Požáry v kanadské provincii Québec neustávají.

Podle unijní služby Copernicus bude kouř postupovat z Pyrenejského poloostrova dále na východ – do Francie či Německa.

Letošní požáry jsou nejhorší v moderních kanadských dějinách. Podle deníku The Washington Post plameny již zničily na 72 000 kilometrů čtverečních porostů. To je pro srovnání rozloha celé České republiky bez Moravskoslezského kraje. Třetina spálené země připadá na provincii Québec, kde stále hoří osm desítek požárů, přičemž 27 z nich nemají hasiči pod kontrolou.

Lesy v Kanadě stále hoří. Na Evropu se valí obří oblak popela

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám