Hlavní obsah

Kouř z kanadských požárů opět dusí USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varování před špatnou kvalitou ovzduší už znovu platí pro 80 milionů Američanů. Nad území Spojených států se opět dostal kouř z kanadských lesních požárů.

Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil New York i na počátku červnaVideo: Reuters

 
Článek

Varování podle stanice CNN platí pro celých sedm amerických států a pro dalších sedm částečně. Zatímco oblak kouře z kanadských požárů, který se přes Atlantik dostal nad Evropu, se drží ve vysokých hladinách atmosféry a nemůže tudíž tolik ovlivnit kvalitu ovzduší, americká města Chicago a Detroit měla po několik hodin v noci na středu podle indexu portálu IQAir vůbec nejhorší kvalitu ovzduší na světě.

Foto: Profimedia.cz

Obří požár v kanadské Britské Kolumbii

V noci index dosáhl výše 205, tedy v kategorii „velmi nezdravé“, kdy úřady lidem doporučují zůstat uvnitř se zapnutou klimatizací, a pokud musejí být venku, nosit respirátory. Zavírají se veřejné pláže, ruší koncerty. Během středy klesl index v Chicagu na hodnotu 167 (nezdravé), v Detroitu naopak stoupl na 235 (velmi nezdravé).

Do kouřové mlhy by se v průběhu středy či čtvrtka měl ponořit i osmimilionový New York.

Lesy v Kanadě stále hoří. Na Evropu se valí obří oblak popela

Zahraniční

Kouř z lesních požárů nese částice PM2.5, které jsou dost malé na to, aby se po vdechnutí dostaly hluboko do plic a do krevního oběhu. Podle lékařů zvyšují pravděpodobnost výskytu astmatu nebo srdečních chorob.

Letošní požáry jsou nejhorší v moderních kanadských dějinách. Plameny již zničily na 72 tisíc kilometrů čtverečních porostu, tedy území o rozloze devíti desetin České republiky.

Kouř z kanadských lesních požárů dorazil nad Pyrenejský poloostrov

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám