Hlavní obsah

Požár na amsterdamském letišti zabil 11 vyhoštěných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Při požáru v zadržovacím středisku na amsterdamském letišti Schiphol zahynulo v noci na čtvrtek jedenáct lidí, kteří čekali na odsun do zahraničí. Dalších 15 osob utrpělo zranění.

Článek

"O život přišlo jedenáct zadržovaných," řekl novinářům na letišti starosta města Harleememeer-Schiphol Michel Bezuijen. Mluvčí státního zastupitelství Martin Bruinsma dodal, že všichni byli v Nizozemsku ilegálně. Požár vypukl krátce po půlnoci a hasičům trvalo přibližně tři hodiny, než ho zlikvidovali. Příčina není prozatím známa.

V celách zadržovacího centra jsou umísťováni pašeráci drog, osoby, jimž byl odepřen vstup do země, a lidé, kteří čekají na odsun do zahraničí. Jeden ze zadržovaných řekl rozhlasové stanici Radio 1, že strážci nejprve nebrali upozorňování vězněných na požár vážně a tvrdili, že se nic zvláštního neděje.

"Neotevírali dveře, nechávali nás zamčené. My jsme začali kašlat, kopali jsme a křičeli," líčil událost. Mluvčí zastupitelství uvedl, že kromě obvyklého úředního vyšetřování bude zahájeno také nezávislé přezkoumávání. Podle něho se začalo se zachraňováním zadržovaných "velmi rychle". Dveře cel bylo možno otevřít pouze ručně, uvedl a podotkl, že v křídle se 24 celami požár zničil 10 nebo 11 z nich.

Ochránci lidských práv chtějí vlastní šetření

Evropská organizace obránců lidských práv EORG sdělila, že hodlá vést své vlastní vyšetřování. "Rychlé šíření požáru z cely na celu je otázkou," uvedl mluvčí této organizace. Fotografové, kteří se dostali na místo požáru, tvrdili, že se zbortila střecha, zdi však podle nich příliš poškozeny nebyly.

Mezi 15 zraněnými je šest zadržovaných, šest policistů, dva strážci a jeden pracovník střediska. Čtyři jsou stále v nemocnici, jeden s vážným zraněním. Ve středisku, které je vzdáleno čtyři kilometry od letištních terminálů, bylo ve středu večer 350 osob. Tři ze zadržovaných se pokusili o útěk, byli však dopadeni.

Mluvčí zastupitelství uvedl, že neví, zda se někomu podařilo utéci, protože po sedmé hodině nebylo hotovo sčítání osob. Ze zadržovaných bylo 150 osob převezeno do jiných věznic, některé do vojenského zařízení v Camp Zeistu, kde se konalo soudní přelíčení v případu atentátu proti letounu americké letecké společnosti PanAm v roce 1988 nad skotským Lockerbie. 

Reklama

Výběr článků

Načítám