Hlavní obsah

Požár kolejí v Moskvě si vyžádal 36 obětí

MOSKVA

Tragickou bilanci má pondělní požár v na kolejích Univerzity Přátelství národů v Moskvě. Zemřelo 36 studentů, dalších 171 je zraněno, přičemž jedenáct z nich je v kritickém stavu. Šlo o nejhorší požár v Moskvě za posledních 26 let. V ubytovacím komplexu na jihozápadě hlavního města Ruska bydlelo 280 zahraničních studentů z 23 zemí.

Foto: Petr Frýba

Tým Křenek Motorsport

Článek

"Nemáme žádné informace, že by tam byl ubytován nějaký český student či studentka," informovala Novinky mluvčí české ambasády v Moskvě Zdeňka Pavlovičová a dodala: "Podle Odborového svazu zahraničních studentů jsou mezi oběťmi studenti z Číny, Bangladéše, Vietnamu a afrických zemí." Čínské velvyslanectví v Moskvě uvádí, že 17 Číňanů je nezvěstných, 34 v nemocnicích.

Mladí lidé se z pětipatrové budovy před ohněm snažili uniknout skokem z oken. Několik studentů skok nepřežilo, jiní byli se zlomeninami převezeni do nemocnice. Velký počet zraněných si vyžádal i hustý štiplavý kouř.

"Jeden z mých přátel utrpěl vážné zranění hlavy a zad, když skákal (z okna)," uvedl student z Turkmenistánu. Upozorňoval na pomalý příjezd hasičů a záchranky k požáru.  

Podle hasičů začalo hořet v takzvaném karanténním pokoji zchátralé budovy z roku 1960, kde byli ubytování tři studenti z Nigérie. 

Moskevský starosta Jurij Lužkov sdělil novinářům, že požár způsobil zkrat v elektrickém vedení v pokoji 203. Oheň se rozšířil velmi rychle. Ke zraněním a úmrtím podle něj došlo také proto, že chodby a východy blokovaly řady věcí a harampádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám