Hlavní obsah

Potřebujeme systém Patriot. Proti raketám z Íránu jsme bezmocní, zoufá si ukrajinské letectvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko plánuje získat balistické rakety z Íránu, proti nimž je ukrajinská protivzdušná obrana bezmocná, varuje Jurij Ihnat, mluvčí ukrajinského letectva. Podle jeho slov je proto nezbytné, aby Západ dodal Ukrajině systémy Patriot PAC-3 a SAMP-T.

Ilustrační foto

Článek

„Hlavní hrozbou, která visí ve vzduchu a může být stále uskutečněna, jsou samozřejmě íránské rakety. Rusko se nevzdalo svých záměrů získat z Íránu drony a balistické rakety Fateh-110 a střely Zolfaghar,“ uvedl mluvčí a dodal: „Proti této balistice nemáme prostředky“.

Ihnat proto vyzývá západní země, aby Ukrajině dodaly systémy protivzdušné obrany Patriot PAC-3 a SAMP-T.

„Ta hrozba existuje, nikam nezmizela a musíme na ni reagovat. Itálie a Francie také deklarovaly svou připravenost převést systém SAMP-T na Ukrajinu,“ řekl Ihnat.

Patriot se střelami dlouhého dosahu dokáže likvidovat taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu a letouny až do vzdálenosti 160 kilometrů.

Posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu má pomoci i francouzsko-italský systém SAMP-T. Je to evropský ekvivalent systému Patriot. Italové pro něj používají název Mamba. Kolik systémů by Francie měla na Ukrajinu dodat, nebylo upřesněno.

Abramsy dorazí na Ukrajinu nejdříve koncem roku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám