Hlavní obsah

Postojem k válce ztratil papež v Polsku další stoupence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František (85) neměl v katolickém Polsku nikdy na růžích ustláno, především kvůli nekompromisní kritice velké části tamního kléru i řadových duchovních za různé nekřesťanské poklesky.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Papež František

Článek

Po jeho až příliš zdrženlivém postoji k válce na Ukrajině a prohlášení pro Corriere della Sera, že ji vyvolalo „NATO, které štěká u dveří Ruska“, se však na hlavu katolické církve snáší kritika ze všech stran.

„Papež se několikrát za sebou vyjádřil k válce na Ukrajině, ale ani jednou přímo neřekl, kdo je za její vypuknutí zodpovědný a kdo ji může ukončit. Už poněkolikáté v řadě neoznačil Rusko za agresora a zdůraznil, že jsme vinni všichni,“ napsal deník Rzeczpospolita.

Na straně silnějšího

Pokud hlava katolické církve otevřeně neřekne, že Rusko napadlo Ukrajinu a že je třeba ji bránit, pak se pod jejím vlivem jistě najdou tací, kteří budou skeptičtí k nutnosti pomoci napadeným, ale nejen to, uvedl list.

Papež zkritizoval Rusko za krutý a nesmyslný konflikt

Evropa

„Celý demokratický svět nevěřícně kroutí hlavou a pohoršuje se nad tím, že František projevuje sympatie k Rusku, a dokonce chce jet za jeho prezidentem Vladimirem Putinem, ale ne za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským,“ upozornil týdeník Polityka.

„Bohužel,“ pokračoval, „je to normální krok ze strany hlavy katolické církve. Koneckonců vždy stála a stojí pevně na straně silnějších a výrazně méně na straně slabších. Díky této dvojsmyslnosti, kterou vysvětluje svou rozvážností a opatrností, získává podporu na obou stranách konfliktu.“

Katolická církev stála v minulosti pevně na Hitlerově straně a např. na Slovensku získala jeho podporu do té míry, že se kněz Jozef Tiso stal diktátorem v čele válečného státu. Na druhé straně v Polsku i v několika dalších zemích katoličtí kněží žehnali vojákům bojujícím proti nacistům a v Německu zase nacistům bojujícím proti antifašistům, uvedl týdeník.

Kněz varoval před chlípnými Ukrajinci. Polští věřící si na něj stěžují

Evropa

„Podobně v Jižní Americe katolická církev silně podporovala vládnoucí fašistické junty na jedné straně a antifašistickou opozici na straně druhé. Každého, kdo alespoň trochu zná mentalitu Vatikánu, nemůže překvapit fascinace papeže Františka Putinem,“ dodala Polityka.

„František byl můj oblíbený papež, ale teď to nechápu. Nerozumím cestě, kterou se vydal. Válku je třeba jednoznačně odsoudit, nelze obviňovat obě strany, že ji rozpoutaly,“ řekla polská herečka Krystyna Jandová.

Pravoslavná církev neposvětí mazance s invazním znakem Z

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám