Hlavní obsah

Kněz varoval před chlípnými Ukrajinci. Polští věřící si na něj stěžují

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

Ke skandální situaci došlo během mše v katolickém kostele v polské obci Stanislaw Dolny nedaleko Wadowic, rodišti zesnulého papeže Jana Pavla II. v Malopolském vojvodství.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Kněz Jacek svým kázáním natolik pobouřil věřící, že většina z nich během mše opustila kostel a rozhodla se podat na duchovního stížnost. „Válku na Ukrajině vyprovokovali Američané a nyní chtějí všechno svést na Rusy,“ prohlásil.

„Zároveň varoval polské ženy, aby si dávaly velký pozor na hříšné Ukrajince, kteří nyní přijeli do Polska, protože je brzy začnou svádět, přebírat jim manžele a rozbíjet rodiny,“ uvedla Gazeta Krakowska.

Válka štěpí pravoslavnou církev

Válka na Ukrajině

„Mezi věřícími v kostele byla také Ukrajinka se dvěma malými dětmi, která utekla před válkou do země, jež jí slíbila mír a podporu. Musela se však cítit neuvěřitelně poníženě,“ řekl jeden z věřících, který se po odchodu z kázání duchovního také rozzlobil.

„Děkujeme věřícím, kteří nás upozornili na to, co se stalo v kostele ve Stanislawu Dolném. Vše prověříme, a pokud se ukáže, že měli pravdu, bude duchovní potrestán včetně suspendování,“ řekl jeho nadřízený Grzegorz Hawryleczenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám