Hlavní obsah

Posádka Discovery vystoupí do vesmíru a prověří křídlo

HOUSTON

Americký Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) přiznal, že malý kousek izolační stěny odloupnutý palivové nádrže raketoplánu Discovery mohl dopadnout na pravé křídlo lodi. Úlomek prý nic nepoškodil. Vše v sobotu prověří sama posádka, jejíž členové vystoupí v sobotu na 6,5 hodiny mimořádně do vesmíru.

Článek

Videozáznam startu odhalil, že ve výšce asi 60 tisíc metrů se od nádrže oddělil asi 18 centimetrů dlouhý a pět centimetrů široký útržek a zamířil ke křídlu, sdělil jeden z manažerů programu raketoplánů Wayne Hale.

Podle Halea není z videonahrávky jasné, zda pěna na křídlo skutečně dopadla; senzory náraz nezaznamenaly. I kdyby tomu tak bylo, podle výpočtů NASA by úlomek měl jen desetinu energie, která by mohla způsobit nějaké škody.

Posádka Discovery je nicméně připravena vystoupit mimořádně do vesmíru a případné závady podchytit. Mise je plánována na sobotu na 9:44 SELČ. Bude trvat 6,5 hodiny.

Incident však nápadně připomíná katastrofu raketoplánu Columbia z roku 2003. Tehdy právě odloupnutá pěna, která po startu narazila do spodní strany levého křídla, poškodila keramickou tepelnou izolaci. Žár při sestupu do atmosféry pak roztrhal Columbii 1. února 2003 na kusy.

Při úterním startu Discovery se odlouply destičky žárové izolace. Byly mezi nimi i kusy pěny dlouhé od 61 do 84 centimetrů, široké 25 až 36 centimetrů a silné pět až dvacet centimetrů - ty však podle Halea raketoplán minuly.

Během příštích pěti dní mají inženýři "určit, zda se raketoplán vrátí na Zem ve stavu, v jakém se nyní nachází, nebo zda je nutné provést opravu", sdělil dále Hale. Komentoval rovněž incident, při němž do raketoplánu záhy po startu narazil pták. "Nikdy jsme nic podobného neviděli," shrnul s tím, že jde o naprosto ojedinělý případ.

Návrat Discovery se plánuje na 7. srpna. 

Reklama

Výběr článků

Načítám