Hlavní obsah

Poražený polský prezidentský kandidát Trzaskowski už črtá Novou Solidaritu

Právo, Pavol Minárik

Volby všude ve světě dělí a jen zřídka, pokud vůbec někde, spojují. Optimismem to nezavání ani po nedávném druhém kole prezidentských voleb v Polsku, které se ziskem 10,4 milionu hlasů vyhrál Andrzej Duda, obhájce úřadu i současná hlava státu a kandidát vládního Práva a spravedlnosti (PiS). Ve vyrovnaném souboji porazil Rafala Trzaskowského, kandidáta Občanské platformy (PO) a primátora Varšavy, jehož podpořilo přes deset milionů voličů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Rafal Trzaskowski

Článek

Jako po každých volbách i nyní se v Polsku objevil bonmot, že „tak dlouhou nit, silné lepidlo a velkou lopatu, které by zašily povolební rány, slepily rozbitou společnost a zahrnuly propast mezi rozeštvaným národem, ještě nikdo nevyrobil“.

Opoziční strany na PiS už nestačí

Trzaskowski by se mohl utápět v lítosti, co by bylo, kdyby se státní a zároveň PiS zcela podřízené Telewizja Polska i Polskie Radio do něj nestrefovaly jako na frontě a kdyby vláda neinvestovala do Dudova zvolení miliardy zlotých – avšak nedělá to. Pochopil, volby, i když těsně, jsou nenávratně ztracené a řeči o morálním vítězství nikam nevedou.

Trzaskowski ohlásil založení občanského hnutí

Evropa

PO, jehož je Trzaskowski místopředsedou, totiž prohrálo s PiS od roku 2015 u uren už pošesté za sebou. Je si vědom, že přes deset milionů hlasů na zvolení prezidentem sice nestačilo, ale nemá právo nečinně přihlížet, jak nyní vyletí ven oknem. „Nedá se jít dopředu s hlavou otočenou dozadu,“ zdůrazňuje.

Protože Trzaskowski ví, že klasické, stále slabší opoziční strany, PO nevyjímaje, už nestačí na to, aby PiS pevně držící v rukou státní mašinérii porazily v jakýchkoliv volbách, a tak přišel minulý pátek s nečekaným návrhem. Ve Gdyni, kde si připsal ve volbách přes 70 procent podpory, oznámil, že „založí široké občanské hnutí usilující o Polsko tolerantní a evropské“.

Polský prezident Duda v těsných volbách obhájil mandát

Evropa

Jak zjistila média, mělo by se jmenovat Nová Solidarita, název by odkazoval k celostátnímu hnutí Solidarita, které v roce 1980 založil Lech Walesa a před 30 lety porazilo v demokratických volbách v Polsku komunismus. Trzaskowski slíbil, že nové uskupení bude bránit občanskou společnost, samosprávy, svobodu médií, nezávislost justice. Dodal, že je připraven se setkat se všemi, kteří budou mít zájem, aby hnutí vzniklo, a že v něm bude místo i pro voliče Dudy a PiS, kteří mají zájem na vzniku nové polské společnosti.

Není času nazbyt

Trzaskowski je nepochybně mimořádně zdatný politik. Ještě před dvěma měsíci, kdy nahradil v klání o prezidentský úřad stranickou kolegyni Malgorzatu Kidawovou-Blonskou, byly ona i Občanská platforma v podstatě na kolenou. V minulých dnech ukázal, že dokáže oslovit také jiné, a nejen svou stranickou základnu.

Duda a Trzaskowski: Výrazně odlišní v nápadné podobnosti

Evropa

Ale na odpověď, zda bude schopen vybudovat občanské hnutí podobné Solidaritě, které přitáhne i další opoziční strany a hnutí, si bude třeba počkat. Walesova Solidarita, která měla přes deset milionů členů čili stejně jako Trzaskowski nyní voličů, vznikla spontánně a zdola. Navíc času nazbyt nemá – tři roky do nových parlamentních voleb utečou jako voda.

Reklama

Výběr článků

Načítám