Hlavní obsah

Duda a Trzaskowski: Výrazně odlišní v nápadné podobnosti

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrzej Duda a Rafal Trzaskowski, dva kandidáti na polského prezidenta, kteří rozdělili společnost v podstatě na dva stejně velké, proti sobě stojící bloky. Ve skutečnosti mají společného podstatně více, než by se mohlo na první pohled zdát.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Rafal Trzaskowski vyzve v souboji o prezidentský post Andrzeje Dudu

Článek

Oba se narodili v roce 1972, i když Andrzej Duda, obecně mylně považován za staršího, přišel na svět o čtyři měsíce později než Rafal Trzaskowski. Absolvovali nejprestižnější polské vysoké školy: zatímco ten první vystudoval právo na Jagellonské univerzitě v Krakově, druhý absolvoval mezinárodní vztahy na Varšavské univerzitě.

Poláci volí prezidenta bez jednoznačného favorita

Evropa

Úspěšně ukončili i doktorandské studium a jsou jazykově zdatní, ačkoliv Trzaskowski, který má za sebou i studium na Oxfordu, o poznání víc. V přibližně stejném věku si založili rodiny, věří v boha a mají také děti. Jsou sběrateli knih, rádi sportují, hlavně lyžují.

Začínali tamtéž

Jejich politická kariéra má také vícero analogií. Začínali dokonce v téže straně - Unii svobody (Unii Wolosci), předchůdkyni Občanské platformy, v níž Trzaskowski vydržel dodnes. Oba byli také europoslanci, poslanci Sejmu, viceministry, ještě předtím byl ovšem Duda i expertem PiS na právo a Trzaskowski zase radil své straně v mezinárodních otázkách.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Současný prezident Polska Andrzej Duda je mírným favoritem druhého kola voleb

Později na politické výslunní dnešního prezidenta vynesli Lech a Jaroslaw Kaczynští, zatímco v případě primátora Varšavy to byl zase Donald Tusk, čili lídři nejvlivnějších politických stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám