Hlavní obsah

Rána pro Johnsona. Konzervativci v doplňovacích volbách ztratili svou baštu

Londýn

Ránu utrpěli britští konzervativci v doplňovacích volbách v rurálním Severním Shropshiru, který ztratili po skoro dvou stech letech. Čtvrteční volby v okrsku, jehož obyvatelé upřednostňovali brexit, vyhrála Helen Morganová z proevropských liberálních demokratů. Na převaze vládních konzervativců v parlamentu to sice nic nemění, toryové jsou však rozštěpení.

Foto: Ed Sykes, Reuters

Liberální demokratka Helen Morganová při projevu po vítězství v doplňovacích volbách v Severním Shropshiru.

Článek

Morganová získala 17 957 hlasů, upřednostnilo ji 47,14 procenta voličů, zatímco kandidát toryů Neil Shastri-Hurst dostal jen 12 032 hlasů, tedy 37,59 procenta.

Třetí skončil labourista Ben Wood s 3 686 hlasy, tedy necelými deseti procenty. Voleb se účastnilo 46 procent voličů.

Anglie utáhne šrouby. Johnson přes odpor prosadil zpřísnění opatření

Evropa

Morganová v projevu po volebním vítězství řekla, že Shropshire „promluvil za Brity a hlasitě dal najevo Borisu Johnsonovi a jeho straně, že večírek skončil“. Podle Morganové byli konzervativní voliči zděšeni nedostatkem Johnsonovy slušnosti.

Šéf liberálních demokratů Ed Davey to označil „za přelomový okamžik v politice strany“.

Rána po premiéra

Prohra je ranou pro premiéra a předsedu toryů Borise Johnsona, který tento týden čelil vzpouře stovky svých poslanců z konzervativního křídla kvůli zostřování opatření proti pandemii v souvislosti s extrémně vysokým nárůstem počtu nově nakažených variantou omikron.

Podle listu Daily Telegraph je výsledek ponížením pro Johnsona. Významný konzervativní poslanec Roger Gale označil volby jako „referendum“ o Johnsonově práci.

Další zakázaný večírek. V Británii už vyšetřují i Johnsona

Zahraniční

„Už dostal dvě rány; jednu na začátku tohoto týdne při hlasování ve sněmovně a druhou teď. Ještě jedna rána a je pryč,“ řekl Gale.

Mnozí toryové tvrdí, že jde o špatnou premiérovu politiku.

„Uvědomí si ministr financi, že jeho zpomalení ekonomiky vysokými daněmi je špatné? Podpoří ministerstvo pro životní prostředí britské farmáře místo toho, aby zkoušelo zastavit naši produkci potravin? Je čas naslouchat konzervativcům,“ uvedl přední konzervativní poslanec John Redwood.

Bohatý Shropshire překvapil

Ve venkovském Severním Shropshiru sousedícím s Walesem žije méně než 80 tisíc převážně starších lidí, čtvrtina obyvatel má přes 65 let.

Oblast je tradičně považovaná za bohatou, ale propady dolehly na Oswestry, Whitchurch a Market Drayton.

Neúspěšný kandidát konzervativců Shastri-Hurst premiéra nekritizoval. „Jsme 11 let v konzervativní vládě a doplňovací volby nejsou nikdy snadné,“ řekl pouze.

Večírků za lockdownu bylo zřejmě víc. V Johnsonově straně to vře

Zahraniční

Volby se konaly kvůli tomu, že po 24 letech odstoupil Owen Paterson, který porušil parlamentní zákony o placeném lobbingu. V roce 2019 získal skoro 23 tisíc hlasů a Morganová byla třetí s deseti procenty.

North Shropshire zastupovali v parlamentu od roku 1832, kdy tento volební obvod vznikl, s výjimkou let 1904 až 1906 výhradně konzervativci.

Reklama

Výběr článků

Načítám