Hlavní obsah

Varšava nedodává zbraně Ukrajině teď, v budoucnu se uvidí, řekl polský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko nedodává zbraně Ukrajině v současné době; jak to bude v budoucnu, se uvidí. Rádiu Plus to ve čtvrtek řekl polský vicepremiér ministr pro správu státních aktiv Jacek Sasin, který reagoval na dotaz ohledně vyjádření premiéra Mateusze Morawieckého. Ten ve středu uvedl, že jeho země už nedodává Ukrajině výzbroj, protože vybavuje svoji armádu.

Foto: Profimedia.cz

Polský vicepremiér Jacek Sasin

Článek

Ministr Sasin podle agentury Reuters poznamenal, že spor o dovoz obilí neznamená, že Polsko přestává Ukrajinu v její obraně proti Rusku podporovat, ale Varšava potřebuje doplnit vlastní zásoby zbraní.

„V tomto případě jsou polské zájmy na prvním místě. Nemůžeme odzbrojit polskou armádu, nemůžeme se zbavit zbraní, které jsou nezbytné pro naši bezpečnost,“ prohlásil a dodal, že Varšava poskytla Kyjevu zbraně, které mohla.

„Byli jsme v této věci velmi velkorysí… tady si nemáme absolutně co vyčítat,“ podotkl ministr. Polsko podle agentury Reuters předalo Kyjevu od začátku ruské invaze značnou část své výzbroje včetně například tanků T-72 Leopard, obrněných vozidel nebo houfnic.

O vyjádření Sasina považovaného za šedou eminenci vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) informoval i polský list Rzeczpospolita.

Morawieckého slova zazněla poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyčítal evropským partnerům, že „některé země EU předstírají solidaritu (s Ukrajinou), ale nepřímo podporují Rusko“. K tomu ještě dodal, že „politické divadlo“ kolem dovozu obilí z Ukrajiny, na který Polsko, Maďarsko a Slovensko prodloužily embargo, jen pomáhá Moskvě.

„Je krátce před parlamentními volbami (budou 15. října) a děláme jednu chybu za druhou,“ uvedl pro server Natemat.pl bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski. Ukrajinci se mohou cítit uraženi a poníženi, když jim stále vyčítáme, že za pomoc, kterou jim Polsko a Poláci po napadení Ruskem poskytují, nejsou vděčni, byť se nacházejí ve válečném stavu a komplikované mezinárodní situaci, dodal exprezident.

Wojciech Piekarski, bývalý šéf protokolu polského ministerstva zahraničí, zase uvedl, že „pokud by nezbývalo 25 dní do parlamentních voleb, na polské straně by se nikdo neuchyloval k tak ostré rétorice“.

Polsko už nepošle Ukrajině žádné zbraně, prohlásil Morawiecki

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám