Hlavní obsah

Polsko zabavilo školu ruské ambasády ve Varšavě. Drzý krok, zuří Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské úřady zabavily školu ruského velvyslanectví ve Varšavě. Podle polského ministerstva zahraničí budova patří polskému státu, ruská diplomacie ale krok označila za flagrantní porušení mezinárodní úmluvy o diplomatických vztazích. Vniknutí do školy nezůstane bez reakce a důsledků pro Polsko, uvedlo v sobotu ruské ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ruská ambasáda ve Varšavě

Článek

„Považujeme tyto nové nepřátelské akce polských úřadů za flagrantní porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích z roku 1961 a za nový zásah do ruského diplomatického majetku v Polsku,“ cituje TASS ruské ministerstvo v sobotním prohlášení.

„Takový drzý krok Varšavy, který přesahuje rámec civilizovaných mezistátních vztahů, nezůstane bez tvrdé reakce a důsledků pro polské úřady a polské zájmy v Rusku,“ dodalo.

V polském lese našli raketu s ruskými nápisy

Evropa

Poradce na ruské ambasádě v Polsku již dříve pro TASS uvedl, že polské úřady požadovaly vyklizení budovy personálem školy do 19:00 moskevského času (18:00 SELČ). Podle něj ve škole bylo 29 lidí včetně dětí. Dodal, že polské úřady umožnily zaměstnancům ambasády „do týdne vynést vybavení“.

Majetek polského státu

Polská veřejnoprávní televize v sobotu informovala, že policie se v sobotu ráno objevila před ruskou ambasádou ve Varšavě. Polské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že budova, v níž je škola ruské ambasády, patří polskému státu a že polské úřady jednají v souladu se zákonem.

„Podle našeho názoru, který nám potvrdil soud, patří tento majetek polskému státu a Rusko ho drží nelegálně,“ uvedl mluvčí polského ministerstva zahraničí Lukasz Jasina.

Podle ruského velvyslance ve Varšavě Sergeje Andrejeva ale polské úřady nemají právo budovu zabrat, protože je diplomatická. Andrejev dříve tento týden uvedl, že polská prokuratura nařídila zmrazení velkého množství peněz na bankovních účtech ruské ambasády a obchodní mise v Polsku.

Polsko už loni v březnu, krátce po napadení Ukrajiny ruskou armádou, oznámilo vyhoštění 45 ruských diplomatů, které Varšava podezírala z toho, že pracují pro ruskou tajnou službu.

Počet diplomatů ruské ambasády v Budapešti přechodně stoupl

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám