Hlavní obsah

Počet diplomatů ruské ambasády v Budapešti přechodně stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vypuknutí války na Ukrajině stoupl o třetinu počet zaměstnanců velvyslanectví Ruské federace v Budapešti. Upozornil na to maďarský web Rádia Svobodná Evropa. Dělo se tak v době, kdy několik evropských zemí vyhošťovalo ruské diplomaty podezřelé ze špionáže.

Foto: Petr Horník, Právo

Ruští diplomaté vyhoštění v roce 2021 z České republiky

Článek

Pode zmíněného webu v listopadu 2021 působilo v Budapešti 46 registrovaných diplomatů, do července 2022 stoupl jejich počet na 50 a do konce října 2022 přijelo do Maďarska dalších devět ruských diplomatů.

Navýšení počtu zaměstnanců velvyslanectví Ruské federace v Budapešti bylo jen dočasné, protože letos na jaře klesl počet ruských diplomatů v Maďarsku pod předválečný stav.

Web upozornil, že ruští agenti mohli využívat Maďarsko k diplomatickému krytí už v minulosti. „Dva z nich, kteří oficiálně doručovali diplomatickou zásilku do Budapešti, odcestovali autem do okolí českých Vrbětic. V roce 2014 došlo k výbuchům v tamních muničních skladech, při kterých zemřeli dva lidé,“ konstatoval web.

Úniky odhalily i tajnou pomoc Maďarska

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám