Hlavní obsah

Polsko: koaliční rozhovory o vládě bez Tuska

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Šéf polské liberální strany Občanská platforma (PO) Donald Tusk se osobně nezúčastní rozhovorů mezi jeho stranou a konzervativním uskupením Právo a spravedlnost (PiS) o vytvoření nové vlády.

Článek

Tusk to oznámil ve čtvrtek krátce před očekávaným začátkem koaličních jednání. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že se chce plně soustředit na boj o úřad prezidenta republiky, kterého budou Poláci volit už v neděli 9. října.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyňski byl tímto postojem zklamán. "Donald Tusk by se měl koaličních rozhovorů účastnit, protože je předsedou strany," prohlásil Kaczyňski.

On sám se však předtím zachoval podobně, když se jako šéf PiS, která zvítězila v parlamentních volbách, osobně vzdal kandidatury na úřad premiéra a překvapivě nominoval místo sebe Kazimierza Marcinkiewicze. Kaczyňski tak učinil kvůli svému bratrovi, dvojčeti Lechovi, který se rovněž uchází o prezidentskou funkci. Mnohým Polákům by se totiž podle průzkumů nelíbilo, kdyby v prezidentské a premiérské funkci viděli stejnou tvář.

Toto rozhodnutí předtím naopak kritizovala PO a požadovala veřejné vysvětlení. Tusk vyjádřil obavy, že by Jaroslaw Kaczyňski mohl vládu řídit z povzdálí.

Tusk i Lech Kaczyňski mají oba poměrně vysoké šance stát se novou hlavou státu. Větší podporu má v průzkumech Tusk, před deseti dny by dostal skoro polovinu hlasů.

Vládu sestaví Marcinkiewicz

Odstupující prezident Alexander Kwašniewski mezitím oznámil, že chce Marcinkiewicze oficiálně pověřit sestavením nové vlády bezprostředně po ustavujícím zasedání nového Sejmu. To by se mělo uskutečnit 19. října - v té době bude Kwašniewski ještě úřadující hlavou státu. Prezident tak chce podle svých slov přispět k rychlému vytvoření nového kabinetu. Ústava mu jinak dává možnost pověřit vybraného politika sestavením vlády do dvou týdnů po ustavujícím jednání parlamentu. Do dalších dvou týdnů pak musí nový premiér v Sejmu představit program své vlády a podrobit se s kabinetem hlasování o důvěře.

Reklama

Související témata:

Související články

V polských volbách zvítězila pravice

V polských parlamentních volbách podle prvních odhadů vyhrála pravicová strana Právo a spravedlnost s 28,2 procenty hlasů. Druhá skončila pravicová Občanská...

Výběr článků

Načítám