Hlavní obsah

„Budou samozřejmě zničeny“. Kremlu se stíhačky pro Ukrajinu moc nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dodávky stíhaček na Ukrajinu nezmění výsledek války a způsobí další potíže ukrajinskému lidu, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že toto vybavení bude „samozřejmě zničeno“. Polsko a Slovensko jsou prvními státy, které dodají Kyjevu stíhačky MiG-29. Polsko by jich mělo poslat tucet, z toho čtyři v první vlně a Slovensko daruje Ukrajině 13 migů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

MiG-29 slovenského letectva přelétají nad letištěm během leteckého dne v Malackách na Slovensku. Archivní foto.

Článek

„Další příklad, jak země Severoatlantické aliance zvyšují úroveň přímého zapojení v konfliktu. Dodávky stíhaček samozřejmě nezmění výsledek speciální vojenské operace, mohou ale způsobit potíže samotné Ukrajině a jejímu lidu,“ uvedl Peskov na dotaz ohledně polské dodávky stíhaček MiG-29 Kyjevu.

Mluvčí Kremlu dodal, že stíhačky budou „samozřejmě zničeny“. Záměry Polska a Slovenska dodat Ukrajině stíhačky podle Peskova připomínají pokusy zbavit se staré a nepotřebné techniky.

Rusko už při dřívějších dodávkách zbraní Ukrajině zemím NATO vzkázalo, že budou jimi dodanou techniku považovat za legitimní cíle. Peskov se už dříve nechal slyšet, že pumpování západních zbraní na Ukrajinu bude mít negativní efekt.

Polsko posílá Ukrajině čtyři stíhačky MiG-29

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám