Hlavní obsah

Politika Německa způsobila Evropě obrovské škody, tvrdí polský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda v krizi kolem Ukrajiny selhala, prohlásil v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel polský premiér Mateusz Morawiecki. Váhání a nečinnost Berlína podle něj zpochybňuje hodnotu spojenectví s Německem.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Pozice Němců, zejména v prvních měsících války, byla velkým zklamáním. Od začátku jsme byli přesvědčeni, že Ukrajina nebojuje jen o své přežití, ale o svobodu Evropy. Pokud by Ukrajina padla, bylo by jen otázkou času, kdy Putin zaútočí na další zemi,“ odpověděl polský premiér na otázku, zda považuje Německo v rusko-ukrajinském konfliktu za brzdu.

Polsko podle Morawieckého dodalo zbraně za více než dvě miliardy dolarů. „Váhání Berlína a nečinnost vážně zpochybňují hodnotu spojenectví s Německem. A nejsme jediní, kdo to říká. Slyšel jsem to také od řady dalších předsedů vlád v Evropě,“ dodal.

Polsko se připojuje k Pobaltí. Zakáže vstup ruským turistům

Válka na Ukrajině

Na připomínku, že změny a odchod od „starých politických jistot“ chtějí svůj čas, polský ministerský předseda reagoval: „Není to vždy o koperníkovském obratu v politice, ale o velmi jednoduchých rozhodnutích. Chápu, že některé věci vyžadují čas, ale mnoho věcí by mělo být velmi snadných. Například v roce 2016 Evropská unie převedla ve velmi krátké době miliardy do Turecka na podporu tamních uprchlíků. Dnes Ukrajina hájí naše hodnoty a peníze jí jdou velmi pomalu.“

Na otázku týdeníku, jak ovlivní ukrajinská krize roli Německa v Evropě, Morawiecki odpověděl: „Začíná být jasné, že energetická politika, kterou se Berlín vždy chlubil, je v troskách. Odchod od uhlí a jádra byl předčasný, o výstavbě plynovodů Nord Stream 1 a 2 a s tím spojenou závislostí na Rusku snad ani nemusíme mluvit. Politika Německa způsobila Evropě obrovské škody.“

Polský premiér je přesvědčený, že země východní Evropy získaly na významu. „Náš hlas je slyšet mnohem víc. Němci byli k Moskvě vždy velmi shovívaví a skláněli se. Možná mnozí v Německu nevědí, že obchod SRN se zeměmi Visegrádské skupiny, tedy s Českou republikou, Slovenskem, Maďarskem a Polskem, má výrazně vyšší objem než s Čínou, USA nebo Francií. Němci by si takových partnerů měli vážit, místo aby se k Polsku chovali shora paternalisticky,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám