Hlavní obsah

Pojďme Maďarsku přistřihnout peníze z EU, navrhuje Seehofer

– Berlín
Novinky, drk

Lídři Evropské unie (EU) si stále lámou hlavu, jak zareagovat na nedávno schválený maďarský zákon, který zakazuje školám a médiím ukazovat dětem obsah zobrazující homosexualitu a změnu pohlaví. Adekvátním řešením by mohlo být omezení financí proudících z EU do Maďarska, naznačil v rozhovoru pro deník Augsburger Allgemeine německý ministr vnitra Horst Seehofer.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

„Myslím, že snížení financování z EU je jedním ze způsobů, jak ukázat, že jen nečinně nepřihlížíme,” řekl v rozhovoru Seehofer.

Maďarský zákon podle něj porušuje ústřední hodnoty, na kterých je Evropská unie založená. „To nesmíme a nebudeme akceptovat,” řekl přední člen německé vlády, který ještě před pár lety maďarského premiéra Viktora Orbána obhajoval v době uprchlické krize.

Maďarsko už nemá v EU co dělat, prohlásil premiér Nizozemska

Zahraniční

Evropská komise v tuto chvíli přesné znění legislativy zkoumá a v případě, že zjistí, že porušuje evropské právo, hodlá maďarskou vládu vyzvat k nápravě.

Nizozemský premiér Mark Rutte šel ve svém vyjádření ještě dál a prohlásil, že už Maďarsko v sedmadvacítce nemá co dělat. EU ale nemá mechanismus pro to, aby mohla nějaký členský stát vyloučit.

Orbán zákazem zobrazování homosexuality brnká na nervy Evropské unie

Zahraniční

Nejsilnější donucovací nástroj je obsažen v článku 7 Smlouvy o EU. Ten říká, že státům, které porušují základní hodnoty, na nichž Unie stojí, mohou být pozastavena členská práva, jako například čerpání dotací.

Co zákon přesně říká

Maďarský zákon je sice primárně namířen proti pedofilům, obsahuje ale pasáže, které jsou potenciálně v rozporu s Listinou základních práv EU.

Obsahuje například zákaz „vystavovat nezletilé jakémukoli obsahu, který zobrazuje sexualitu pro jeho vlastní příčinu nebo zobrazuje a propaguje homosexualitu nebo deviaci od genderové identity určené při narození”. Podle Orbána je cílem ochránit výchovu dětí.

Zákaz Shakespeara či Přátel. Jak Maďarsko chrání děti před homosexualitou

Zahraniční

Zástupci maďarských škol a televizí po přijetí zákona uvedli, že pokud ho mají brát doslova, dopady budou absurdní.

Ze školních knihoven by musely například zmizet díla básníků Williama Shakespeara nebo Paula Verlaina a před desátou hodinou večer by se na obrazovkách nesměl objevit třeba kultovní seriál Přátelé.

Babiš: Ještě nevím, jestli se Česko připojí k odsouzení kontroverzního maďarského zákona

Domácí

Maďarský zákon už ve společném prohlášení odsoudilo 18 členských států EU, Česká republika mezi nimi ale není.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že zákon nečetl a nechá nejprve zadat analýzu a až pak se rozhodne, zda svůj podpis připojí. Prezident Miloš Zeman se Orbána zastal a předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS) v rozhovoru pro Deník N řekl, že „neví přesně, co v Maďarsku přijali a jak to funguje”.

Reklama

Výběr článků

Načítám