Hlavní obsah

Babiš: Ještě nevím, jestli se Česko připojí k odsouzení kontroverzního maďarského zákona

Brusel

Premiér Andrej Babiš (ANO) se po jednání Evropské rady v Bruselu vyjádřil ke kontroverznímu maďarskému zákonu, kterým tamní vláda zakazuje školám a médiím ukazovat nezletilým dětem obsah s homosexuální tematikou. Podle Babiše není legislativa namířena proti homosexuálům a doufá, že se interpretace vysvětlí. Většina členských států Evropské unie (EU) v prohlášení zákon odsoudila jako diskriminační. Česká vláda svůj podpis zváží, premiér chce nejdřív zadat analýzu.

Foto: Aris Oikonomou, ČTK/AP

Český premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Kolem maďarského zákona se strhla dlouhá a vyhrocená debata. Problém byl podle Babiše v tom, že si některé členské státy EU vykládají zákon jinak než Maďarsko.

„Premiér Orbán říká: je to ochrana dětí, ochrana rodičů. Lídři říkají, že to je útok na homosexualitu. Proto říkám, že musíme udělat analýzu. Já ji zadám, poradím se s kolegy ve vládě, abychom k tomu měli jasné stanovisko, co vlastně ten zákon obnáší,” uvedl na tiskové konferenci Babiš.

Já pevně doufám, že to vysvětlí a že to není tak, jak bylo řečeno.
Andrej Babiš, český premiér

Při jednání lídrů měl emotivní projev lucemburský premiér Xavier Bettel, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci a od roku 2015 žije se svým partnerem v manželském svazku.

Orbán zákazem zobrazování homosexuality brnká na nervy Evropské unie

Zahraniční

Babiš v debatě k zákonu nevystoupil, na tiskové konferenci ale několikrát zopakoval, že je Bettel jeho přítel a že jeho názor chápe.

Jako přítele ale v minulosti několikrát označil i maďarského premiéra Viktora Orbána. „Já pevně doufám, že se to vysvětlí a že to není tak, jak bylo řečeno,” dodal Babiš na adresu svého maďarského kolegy.

Zákaz zobrazování homosexuality

Babiš na tiskové konferenci řekl, že evropští lídři primárně řešili, zda maďarský zákon nedává do rovnítka pedofilii a homosexualitu. To by podle českého premiéra bylo nepřijatelné.

Zákaz Shakespeara či Přátel. Jak Maďarsko chrání děti před homosexualitou

Zahraniční

Maďarští poslanci zákon primárně napsali proti pedofilům, do závěrečné podoby se ale dostalo několik pozměňovacích návrhů, které Evropská komise nyní prošetřuje pro podezření z diskriminace na základě sexuální orientace.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová zákon označila za ostudu.

Zákon například obsahuje zákaz: „vystavovat nezletilé jakémukoli obsahu, který zobrazuje sexualitu pro jeho vlastní příčinu nebo zobrazuje a propaguje homosexualitu nebo deviaci od genderové identity určené při narození”.

„Není to nový zákon, není to zákon proti homosexuálům, to určitě ne. Je to revize nějakých třech zákonů, já jsem to samozřejmě nečetl. Není možné, abych všechno četl,” řekl Babiš.

Podepíše, nebo nepodepíše?

Zákaz diskriminace na základě sexuální orientace je ukotven v Listině základních práv Evropské unie, která je pro členské státy právně závazná.

Sedmnáct členských států EU proto tento týden ve společném prohlášení zákon odsoudilo a upozornilo, že obsahuje části, které jsou v zjevném rozporu s unijním právem. Podle signatářů zákon omezuje svobodu projevu a právo šířit informace bez zásahu veřejné moci a stigmatizuje sexuální menšiny.

Česko žádá EU o pomoc oblastem postiženým tornádem

Evropa

Česká republika se pod prohlášení nepodepsala. „Probereme to, budeme v tom mít jasno a poté se na úrovni vlády rozhodneme, jestli se připojíme, nebo nepřipojíme,” řekl v pátek Babiš.

„Důležité je, jak se my v České republice chováme. A my sexuální menšiny podporujeme,” dodal premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám