Hlavní obsah

Podle pětiny Slováků by příští vláda měla navrhnout odchod z NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští vláda, která vzejde ze zářijových parlamentních voleb, by měla podle 20,3 procenta Slováků navrhnout vystoupení země ze Severoatlantické aliance (NATO). Naopak podle 73,2 procenta dotázaných by to kabinet dělat neměl. Na danou otázku nemělo názor 6,1 procenta respondentů a 0,4 procenta nechtělo odpovědět.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Vyplývá to ze srpnového průzkumu agentury AKO pro televizi Joj. Pro to, aby nová slovenská vláda navrhla vystoupení z NATO, jsou především lidé ve věku 50 až 65 let, lidé s nižším vzděláním a obyvatelé Trenčínského, Banskobystrického a Nitranského kraje.

Na otázku „Měla by příští vláda navrhnout vystoupení Slovenska z NATO?“ odpověděli kladně především voliči hnutí Republika, Slovenské národní strany, strany Směr-sociální demokracie a hnutí Jsme rodina.

Hnutí Republika navrhuje konání referenda o vystoupení Slovenska z NATO. „Chceme dát lidem možnost, aby se vyjádřili. Obzvláště v případě, pokud bude do NATO přijata Ukrajina,“ uvedl předseda Republiky Milan Uhrík.

„Bez NATO nemáme šanci“

V bleskové anketě televize Joj se lidé vyjádřili proti vystoupení Slovenska ze Severoatlantické aliance. „Bez podpory ze zahraničí nemáme šanci. Co jiného nás bude bránit, když ne NATO,“ řekl mladý muž. „Jsme moc malá země na to, abychom si pomohli sami, kdyby k něčemu došlo,“ dodal další respondent.

Slovenský ministr obrany Martin Sklenár v této souvislosti upozornil, že případná neutralita Slovenska by byla velmi drahá. „Museli bychom zaměstnat mnohem víc vojáků a museli bychom ještě rychleji modernizovat armádu,“ řekl ministr. „V současnosti vydáváme na obranu přibližně dvě procenta hrubého domácího produktu a museli bychom jít na úroveň pěti až šesti procent,“ dodal Sklenár.

Bývalí příznivci Tisova fašistického režimu se měsíc před volbami tváří jako antifašisté

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám